Beslut för lika villkor vid assisterad befruktning

2012-09-26 | FemPers padlock

INRIKES

De fyra landstingen i Norrland kommer att erbjuda kvinnor i samkönade par samma villkor vid assisterad befruktning som ett heterosexuellt par. Det står klart sedan förbundsdirektionen för landstingen tog beslutet att samkönade par inte längre ska betala 15 000 kronor per inseminationsförsök, utan precis som de olikkönade endast ska betala patientavgift.

Innan förändringen träder i kraft ska varje landsting fatta motsvarande beslut, vilket väntas ske under hösten. Därefter återstår ett landsting som fortsatt har olika pris för inseminationsbehandling på grund av sexuell läggning och det är Östergötlands landsting. – Vi kommer självklart att fortsätta driva att det ska vara lika prissättning också i Östergötland, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL i ett pressmeddelande.

Där framgår också att frågan varit en av de mest prioriterade frågorna för flera av de lokala RFSL avdelningarna i Norrland:

– Vi är oerhört glada att förbundsdirektionen nu har lyssnat på oss, säger Anna Galin, aktiv i RFSL Umeå och ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse.

– De olika priserna har av många tjejpar upplevts som diskriminerande och det har känts som att familjer med två mammor inte har varit lika välkomna som andra familjer här i Västerbotten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: