Queeraktivister filmar ännu en aktion där de reagerar mot polisens agerande under HBTQ-festivalen i Göteborg förra helgen.

Stonewall was a crime

2012-06-15 | Lasse padlock

OPINION

”Vi äger rätten till regnbågsfanorna, vi äger rätten att ta plats och uttala oss som hbt-rörelse”. Det säger aktionsgruppen Folkkampanjen mot det olagliga hbt-våldet som konfronterade polisen vi HBTQ-festivalen i Göteborg för två veckor sedan. Det säger det i en filmupptagning från en aktion under festivalens tredje dag.

Fakta Stonewall, egentligen Stonewall Inn, var en gaybar i Greenwich Village i New York, som sommaren 1969 blev utgångspunkt för och namngav Stonewallupproret. Stonewallupproret var en serie våldsamma sammandrabbningar som började mellan polisen och barens publik bestående av homosexuella och transvestiter, och spreds till en större del av gayrörelsen i Greenwich Village. Stonewallupproren beskrivs ofta som startskottet för den organiserade gayrörelsen.

Källa: Wikipedia

I förra veckan skrev vi om motsättningarna mellan queeraktivister och festivalledning under Göteborgs HBTQ-festival. Motsättningen gällde polisens deltagande under festivalen. Som ett efterspel har aktivister ur Folkkampanjen mot det olagliga hbt-våldet skickat en filmupptagning av deras reaktion på polisens agerande under festivalens andra dag: Stonewall was a crime.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: