Välfärdsarbetarnas ansikte

2012-04-27 | Ylva Thörn padlock

INRIKES/IN MEMORIAM

Lillemor Arvidsson glömde aldrig sitt ursprung. Det var hennes styrka, skriver Ylva Thörn till minne av sin företrädare och den förebild hon delar med många kvinnor.

Lillemor Arvidsson föddes i Skara 1 maj 1943. Arbetade som undersköterska på Uddevalla Lasarett, ombudsman på Kommunal 1972. Ordförande i Kommunal 1988 till 1995. Landshövding på Gotland 1998 till 2004. Dog 23 april 2012

Råg i ryggen, röst och ansikte för många kvinnor. Det var Lillemor Arvidsson, tidigare Kommunals ordförande och före detta landshövding på Gotland. Lillemor Arvidsson blev Svenska Kommunalarbetareförbundets första kvinnliga ordförande och den första kvinnliga ledamoten från ett förbund i LO:s styrelse.

Lillemors styrka var att hon aldrig glömde sitt ursprung. Ofta tog hon upp exempel från sin tid som vårdbiträde/undersköterska på Uddevalla lasarett. Deta kanske inte alltid uppskattades när hon i olika fackliga och politiska sammanhang tog upp kvinnors arbetsvillkor. Krav på heltid, högre lön, barnomsorg på andra tider låg Lillemor varmt om hjärtat. För att inte tala om välfärdsarbetarnas insatser för ett solidariskt samhälle. Välfärdsarbetarna var ett begrepp som myntades av Lillemor och som hon ständigt upprepade oavsett i vilket sammanhang hon fick tillfälle att synliggöra kvinnors arbetsvillkor och insatser för omsorg och omvårdnad.

Rättvisa åt kvinnor innebar att jämställdhet blev en frontfråga på 90-talet. Lillemor var pådrivande med offensiva handlingsprogram för förnyelse och utmaningar för den offentliga sektorn. Krav på satsningar på särskilda kvinnopotter i avtalen drev Lillemor hårt i LO:s avtalsrörelser. En fråga som är lika brinnande aktuell i dag och som visar vidden av den fackliga kampen. Lillemor krävde att välfärdsarbetarna skulle mötas med respekt av sina arbetsgivare och med förtroende av de människor man vårdade och gav omtanke.

För att nå resultat krävdes nya vägar och Lillemor tvekade aldrig att vara öppen för dessa och satsa. 1993 startade samarbetet med illustratören Robert Nyberg och de runda vykorten. Det är ett sätt att bilda opinion. Genom att med men en humoristisk syn förmedla ett allvarligt budskap. De runda vykorten symboliserar Lillemors och Kommunals kamp för ett jämställt arbetsliv.

Lillemor var också öppen för att lära sig mer om andra feministiska gruppers synpunkter på kvinnors villkor. Det gjordes många träffar där diskussionens vågor gick högt.

Internt inom Kommunal såg hon till att det satsades på utbildning av förtroendevalda kvinnor. Hälften av enhetscheferna på Kommunal skulle vara kvinnor. I sina internationella uppdrag deltog hon ofta i kvinnokonferenser världen över. Det nordiska samarbetet låg henne varmt om hjärtat.

Lillemor sade ibland om uppdraget:

– Som alltid sliter det hårt att alltid stå i rampljuset, man ska alltid vara tillgänglig, man ska alltid försöka få en till stor del manlig omvärld att förstå välfärdarbetarnas villkor.

Nu har Lillemor gått bort. Alldeles för ung men samtidigt fortfarande älskad och hyllad av många – inte minst som förebild för många kvinnor – unga som gamla.

Ylva Thörn efterträdde Lillemor Arvidsson som förbundsordförande i Kommunal.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: