Abortförbud på förslag i Ukraina

2012-04-13 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Ett lagförslag som förbjuder abort, utom vid fara för moderns liv, har presenterats men ännu inte behandlats i Ukrainas parlament. Oppositionsledamoten Andri Shkil lade fram förslaget efter påtryckningar från flera kristna församlingar, varav två katolska. Han hävdar att lagändringen behövs av demografiska skäl, då Ukrainas befolkning under tolv år minskat från 56 till 42 miljoner invånare.

Aktivister från den feministiska aktivistgruppen Femen protesterade mot lagförslaget med bar överkropp på tisdagen. De unga aktivisterna klättrade halvnakna upp i katedralen Santa Sofias klocktorn för att sätta klockorna i ringning och hålla upp en svart affisch med ordet ”stopp”. De kallade lagförslaget för en kriminell komplott mellan kyrkan och staden. Lagförslaget hånades och aktivisterna framhöll att Ukraina även borde klassa mäns masturbation som folkmord på kommande generationer.

Nuvarande lagstiftning tillåter abort till och med den 20:e graviditetsveckan och på 1990-talet registrerades en miljon aborter om året. 2011 var siffran nere på 156 000, enligt hälsodepartementet.

Femen är en gruppering som regelbundet gör aktioner mot prostitution och sexturism runtom i världen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: