Vill se fler män i förskolan

2011-12-23 | FemPers padlock 1

INRIKES

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att genomföra insatser för att öka andelen män i förskolan. I dag är andelen män som arbetar i kommunala förskolor 2,8 procent och inom fristående förskolor 5,3 procent.

Regeringen föreslår att Skolverket får 16,5 miljoner kronor, bland annat för att göra en kartläggning av vilka åtgärder som har varit lyckosamma när det gäller att öka andelen män som arbetar som förskollärare och barnskötare i Sverige och utomlands. Utifrån detta underlag ska Skolverket lämna förslag på åtgärder.

– Förskolan ska vara en attraktiv arbetsplats för både kvinnor och män. Det är viktigt att barn i förskolan får möta kompetent personal och vuxna förebilder som är både kvinnor och män, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (M) i ett pressmeddelande.

Lärarnas Tidning påpekar att Delegationen för jämställdhet i förskolan redan för fem år sedan konstaterade att länder som Norge har satsat på att rekrytera män till förskolan, medan Sverige i stället valt att utbilda personal i jämställdhet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20120307 - Jörgen Mattsson

Jag har träffat åtskilliga män som gärna skulle vilja arbeta i förskolan, men inte vågar av rädsla för vad omgivningen ska tycka. Själv har jag varit förskollärare sedan 1985 och aldrig ångrat mig. Men jag får medge att jag fått en del underliga reaktioner ibland.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: