Män tar mindre julansvar

2011-12-23 | FemPers padlock

INRIKES

Män tar inte på sig huvudansvaret för det praktiska julstöket i samma utsträckning som kvinnor, enligt fackförbundet TCO. Sex av tio kvinnor tycker att de bär huvudansvaret för att julkort blir skrivna, att mat, gran och julklappar blir köpta, insamlingar i skolan och för att det blir städat. Tre av tio män anser att de står för detta ansvar. Lika många av männen anger att det är deras partners medan drygt tre av tio anser att de delar på ansvaret med någon.

– Det verkar ligga viss sanning i påståendet att jultomten i själva verket är kvinna. Även om en del av skillnaden kan kopplas till att det fortfarande är vanligare bland kvinnor än män att vara ensamstående med barn, så ses traditionellt de flesta bestyr som har med julen att göra som kvinnors huvudansvar. Där ingår inte minst matlagning, presentinköp och sådant som handlar om föräldrakontakter med skola och förskola, säger Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare på TCO, i ett pressmeddelande.

Enligt den undersökning som TCO hänvisar till är det också fler män än kvinnor som anser att de delar ansvaret för julförberedelserna med någon. Undersökningen är gjord av Novus Opinion som frågat drygt 1 000 personer om vem som kontrollerar att alla arbetsuppgifter i hemmet blir utförda inför julen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: