Kvinnors sjukpenningtal ökade

2011-12-23 | FemPers padlock

EKONOMI

Försäkringskassans månatliga uppföljning av sjukförsäkringen visar att sjukpenningtalet* ökade med 1,1 dagar för kvinnor och 0,3 dagar för män under den senaste tolvmånadersperioden. Kvinnor har ett högre sjukpenningtal (8,5) jämfört med män (5,0).

– Den större ökningen för kvinnor beror på att av de personer som återvänder till sjukförsäkringen efter att ha uppnått tidsgränserna i sjukförsäkringen är drygt 70 procent kvinnor, säger Försäkringskassans analytiker Mathias Johansson i ett pressmeddelande.

Till SKL säger Mathias Johansson att sjukpenningtalen kommer att nå en topp 2012.

– Ja, sjukpenningtalet kommer att stiga något och blir enligt prognoserna som högst 2012. Det beror på att de utförsäkrade, som återkommer till sjukförsäkringen, blir som flest nästa år. Efter 2012 kommer personer att börja lämna sjukpenningen igen och då kommer sjukpenningtalet att minska.

I november 87 044 kvinnor och 48 602 män sjukpenning från Försäkringskassan. Utöver dessa fick 4 769 kvinnor och 2 536 män rehabiliteringspenning.


* Sjukpenningtalet beskriver antalet frånvarodagar som ersätts med sjukpenning eller rehabiliteringspenning per utförsäkrad under en tolvmånadersperiod.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: