Utbildningsklyftor kan minskas

2011-12-16 | FemPers padlock

INRIKES

Flera länder lyckades minska prestationsskillnaderna mellan studenter med utländsk bakgrund och studenter födda i landet mellan 2000 och 2009. Detta samtidigt som andelen studenter med utländsk bakgrund ökade. Det visar rapporten Pisa in focus 11 som ges ut av OECD.

I de flesta länderna hamnar studenter med utländsk bakgrund på efterkälken jämfört med studenter som är födda i landet. Men klyftorna minskade i exempelvis Belgien och Schweiz.

I Canada presterar studenterna lika bra oavsett bakgrund och i Australien presterar studenter med utländsk bakgrund bättre än elever som är födda i landet.

Sverige ligger dåligt till i jämförelsen. Klyftorna mellan studenter med och utan utländsk bakgrund är stora och Sverige har större klyftor än genomsnittet för PISA-länderna.

Rapportens slutsats är att regeringar och skolor kan hjälpa studenter med utländsk bakgrund att prestera bra i skolan. Detta genom att identifiera hinder som studenter med utländsk bakgrund möter och skräddarsy insatser för att möta dessa elevers behov.

Läs mer om PISA, Programme for International Student Assessment, hos Skolverket.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: