Omtvistat pronomen barnboksdebuterar

2011-12-16 | Paula Melkersson padlock

KULTUR

Inte helt oväntat är det genusmedvetna Olika förlag som ger ut Sveriges första "hen"-bok. Det vill säga den första bok som använder sig av det omdebatterade könsneutrala tredje pronomenet hen istället för hon och han.

Hittills har försöken att lansera hen haft störst framgång i queerfeministiska sammanhang (tidskriften Ful använder det till exempel konsekvent), men nu är det alltså dags att pröva det på bred front.

Det blir med boken Kivi och Monsterhund, text Jesper Lundqvist och bild Bettina Johansson, som hen gör sin litterära debut.

– Varje gång man skriver ”han” eller ”hon” får man ett kulturhistoriskt bagage att förhålla sig till; medvetet eller omedvetet måste man möta upp eller bemöta sina egna och andras bilder, tyckanden, fördomar och generaliseringar om manligt/kvinnligt och pojkigt/flickigt. Det är jätteskönt att slippa den biten. Jag tycker om att arbeta kreativt och utmana föreställningar om vad man får och vad som är möjligt, säger författaren Jesper Lundqvist i ett pressmeddelande.

Kivi och Monsterhund handlar om Kivi som önskar sig en hund till sin födelsedag. Enligt Olika förlag undviker boken stereotyper – bortsett från den att monster är äckliga. Boken kommer ut den 26 januari 2012.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: