Fler kvinnor i teatertoppen

2011-12-16 | Paula Melkersson padlock

KULTUR

Det är i chefsposition kvinnorna rycker fram i teatersverige. Satsningen på att utbilda kvinnor i ledarskap, som startades efter den statliga utredningen Plats på scen, fortsätter att ge utdelning.

Tack vare denna riktade jämställdhetssatsning verkar könsfördelningen av chefsposter inom scenkonsten stabilisera sig runt – i många andra kultursammanhang – utopiska 50-50.

I Västsverige ser läget särskilt ljust ut, rapporterar tidningen Nummer. Särskilt sedan Monica Wilderoth nyligen utsetts till teaterchef i Borås och Ulrika Josephsson till konstnärlig ledare vid Folkteatern i Göteborg, där hon tidigare var vd.

Tillsammans med Göteborgs stadsteaters konstnärliga ledare Anna Takanen, Teater Hallands chef Maria Ericson och operachefen på Göteborgsoperan, Lise-Lotte Axelson, bildar de ett västligt maktcentrum för kvinnor i scenkonsten.

FemPers applåderar utvecklingen och håller tummarna för att fler kvinnor i topp ska bidra till en positiv utveckling av den bastion av sexism och mansdominans som teatern fortfarande utgör. Liksom att det goda exemplet med ledarskapsutbildningen ska inspirera kulturdepartementet till fler riktade jämställdhetssatsningar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: