Chefens kön avgör inte lön

2011-12-16 | FemPers padlock

EKONOMI

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar inte när fler kvinnor blir chefer. Det är slutsatsen i en ny rapport från Institutet För Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering, IFAU.

Drygt en tredjedel av cheferna på den svenska arbetsmarknaden var kvinnor år 2008. Men att kvinnorna är i minoritet är ingen hållbar förklaring till varför kvinnor har lägre lön än män. Det menar Lena Hensvik, författare till rapporten Påverkar chefens kön den anställdes lön, som i sin undersökning av svenska arbetsplatser inte finner något stöd för antagandet att kvinnor skulle gynnas i lönesättningen när chefen är en kvinna.

– I ett första steg ser jag att kvinnor som har en kvinna som chef har högre löner. Men när jag går vidare och tittar på individer som både haft män och kvinnor som chef och hur lönen varierar med chefskapet finner jag ingen betydande skillnad mellan att arbeta för en kvinna eller man. Skillnaden verkar ligga hos individen, inte hos chefen, säger hon.

Studien baserar sig på en undersökning av samtliga arbetsplatser i offentlig sektor och ett representativt urval av arbetsplatser i privat sektor under 1996-2008.

Hela rapporten finns att ladda ner hos IFAU.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: