Ida Gabrielsson, ordförande för Vänsterpartiets framtidskommission.

V ska bli bättre på feminism

2011-12-09 | Karin Råghall padlock 3

INRIKES

Vänsterpartiets feminism har varit alltför smal och det interna klimatet i partiet har hållit kvinnor tillbaka. Det anser Vänsterpartiets framtidskommission, som lämnade sin slutrapport till partistyrelsen på torsdagen.

Feminismen intar en central plats i slutrapporten. Några centrala förslag är att Vänsterpartiet, som inte har något kvinnoförbund, ska starta ett kvinnonätverk samt att den feministiska politiken ska breddas och bli mer offensiv.

Framtidskommissionen, med Ung Vänsters tidigare ordförande Ida Gabrielsson i spetsen, anser att Vänsterpartiets feministiska politik har varit osammanhängande och profilerat sig på för smala frågor. En sådan fråga är surrogatmödraskap, säger Ida Gabrielsson till SR Ekot.

Vänsterpartiet behöver bli mer konkret i arbetet för att förbättra kvinnors livsvillkor, anser kommissionen. Det ska ske genom ett fokus på barnomsorg, äldreomsorg, sexualiserat våld och kvinnors villkor i arbetslivet. Kvinnors ohälsa och den ojämlika vården ska också uppmärksammas bättre.


Internfeminism möter mer motstånd

Vad gäller feminismen konstaterar kommissionen att det finns ett relativt starkt stöd i Vänsterpartiet för att prioritera de feministiska frågorna utåt, men när det gäller feminismen internt är motståndet större. Kvinnor hålls tillbaka, vilket bland annat tar sig uttryck i att män är överrepresentaterade i riksdag och styrelser.

I rapporten beskrivs också utförligt hur kvinnor hålls tillbaka på ett sätt som är svårare att upptäcka. Det handlar om klassiska härskartekniker, till exempel osynliggörande och undanhållande av information.

För att stärka kvinnors reella makt och möjligheter föreslår kommissionen att Vänsterpartiet startar ett kvinnonätverk. Representationen av kvinnor ska kartläggas och en internfeministisk handlingsplan ska tas fram. Kommissionen föreslår också att talarstatistik, möjlighet till barnpassning och kvinnoförträffar ordnas vid varje större centralt sammankomst.

– Precis som i alla andra partier är det svårare för kvinnor att ta sig upp, därför är jag glad att vi tar det här på allvar och ser till att förändra det, säger framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson till Ekot.


Intersektionalitet problematiskt

I slutrapporten konstateras det också att den feministiska kampen fortfarande är underordnad klasskampen i delar av partiet. Att vara expert på feministisk teori är inte heller lika statusfyllt som att vara expert på marxistisk teori, vilket framtidskommissionen vill ändra på.

Kommissionen anser att den teoretiska kunskapen om feminism måste öka i Vänsterpartiet. I grund och botten handlar den feministiska teorin om att man vill flytta makt från män som grupp till kvinnor som grupp, menar kommissionen. Intersektionalitet anses däremot inte vara ett användbart begrepp. "Medan klass- och könsperspektivet lyfter fram dels hur hela samhällsordningen reproducerar maktförhållanden, dels hur olika individer har gemensamma sociala intressen, leder den intersektionella analysen till motsatsen" skriver framtidskommissionen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111209 - Jonas Göthner

Suck, rapporten motarbetar en bred feministisk kamp som kan samla olika feministiska rörelser. Den förnekar skillnader mellan grupper och försöker skapa universella värden som slutar med att antirasism och hbt ses som splittrande frågor istället för fördjupande. Till exempel så används ordet rasism bara en gång i hela rapporten på 164 sidor och då gör man det genom att säga att Vänsterpartiet har hög trovärdighet i antirasistiska frågor. andra ord som etnisk, ras eller fascism används inte alls. Intersektionalitet nämns enbart för att kritiseras. Skönt att detta inte är mitt parti

Rapporten: http://www.vansterpartiet.se/images/stories/RapportFramkom.pdf


20111209 - Jonas Göthner

kunde inte låta bli att kolla igenom mer. hbt nämns ingen gång i dokumentet. variationer på funktion-hinder/nedsättning/etc nämns 1 gång


20111211 - Anna-Klara Bratt

Vi bollar dina kommentarer vidare till Ida Gabrielsson!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: