Shiekhen från al-Islah säger att YWU gör kvinnor "rebelliska".

#Nobel Hög tid att stödja Jemens kvinnor

2011-12-09 | Mai Abdulmalik padlock

OPINION

I morgon får Tawakul Karman ta emot Nobels fredspris, för sina insatser för kvinnor. Samtidigt vädjar Mai Abdulmalik i ett öppet brev om att västvärlden inte ska stödja Karmans parti, som hon menar har kidnappat revolutionen och sätter hennes och andra kvinnorättsaktivisters liv på spel med sina Fatwor.

FAKTA/YWU

Yemeni Women's Union (Ittihad Nisa al-Yaman) är den äldsta kvinnoorganisationen i Jemen, med rötterna sedan kolonialtiden.

Målet är att uppnå rättigheter och legitimitet för kvinnor, jämställdhet och kvinnors påverkansarbete.


Läs också:

Tawakul Karmans parti och Jemens feminister

Kära alla,


Det här är en ny Fatwa mot Yemeni Women Union, YWU. Shiekhen i den här videon annonserar att YWU är en ”misstänkt” organisation som kvinnor inte bör ansluta sig till och inte delta i dess aktiviteter. Han säger att YWU gör kvinnor ”rebelliska” och därför inte passar upp på sina makar som de borde trots att det är mannens största rätt att bli uppassad av sin fru.

Snälla lägg märke till att sådana Fatwor kan hindra tusentals kvinnor att vända sig till våra centra och dra nytta av våra tjänster som de desperat behöver. Liknande Fatwor har satt livet på spel för vår personal och volontärer över hela Jemen. För två månader sedan brändes vår filial i Taiz och i Abyan, liksom det hem som tillhörde vår ordförande i Abyan, Amna Mohsin. 2008 brändes vårt center i Bani Heshaish ner efter en Fatwa av Al-Zendani.

Snälla låt oss sluta låtsas stödja dessa ”moderata” islamiska rörelser, för de är inte moderata och kommer aldrig att bli. De har upprepade gånger kränkt kvinnors rättigheter och ändå framställer vi dem som människorättsförsvarare.

Låt oss inte glömma vad som händer med kvinnorättsaktivister, vars rykte och moral ofta attackeras, som när Ra’aofa Hassan stod upp mot dessa ”moderata” islamska rörelser och hennes liv hotades och hon tvingades lämna landet. Förra veckan deltog en av mina kollegor vid en workshop inom ett projekt finansierat av USAID och mötte en parlamentsledamot som bjudits in som expert på opinionsbildning. Han sa att ”problemet ni kvinnor hade med lagen om åldersgräns för äktenskap är att ni tog Amal Albasha till parlamentet för att kräva att lagen om åldersgräns för äktenskap skulle antas. Hur förväntade ni er att mina kolleger skulle reagera inför henne?” Hon svarade ”vi väntade oss att ni skulle respektera henne!”

Låt oss inte glömma deras inställning i parlamentet när lagen om åldersgräns var på väg att antas, och de använde kvinnor för att demonstrera på gatorna. Helt täckta i svart höll de upp skyltar där det stor ”ja till muslimska kvinnors lagliga rättigheter” så att lagen inte skulle antas.

Låt oss inte glömma hur kvinnor har blivit instängda på sista tiden och tvingats hålla sig på en plats under demonstrationerna och bara befriats när kvinnorna behövts för att bränna slöjor (inte sina slöjor, gud förbjude!). Dessa ”moderata” islamiska rörelser hade åtnjutit stöd under många år från den nuvarande regimen, som orsakat enorma försämringar när det gäller kvinnors rättigheter sedan 1994. Nu åtnjuter de regionalt och internationellt stöd, och det verkar som om de kommer att stödjas oavsett vilken regering det blir framöver.

Vad jag ber om är att ni tar ställning mot dessa rörelser och stödjer kvinnor i Jemen. Inte nog med att vi är det värsta landet i världen när det gäller kvinnors utbildning, kvinnors tillgång till hälsovård, kvinnors juridiska rättigheter, kvinnors politiska rättigheter och kvinnors sociala rättigheter. Jag ber er om gemensamma ansträngningar och att inte låta våra politiska uppfattningar komma mellan oss.

Politiska partier har aldrig stått upp för oss och alltid svikit oss, så låt oss inte fortsätta vara ett engångsverktyg i deras händer. Vi borde kräva mer rättigheter och bättre lagar och jag anser att den bästa tiden för att göra det är nu. Jag vill inte att historien ska titta tillbaka på oss och säga att vi kunde ha gjort mer för kvinnor och att vi hade chansen och att vi förlorade den.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: