Carema gör sig av med kritiker

2011-12-09 | FemPers padlock 1

INRIKES

Läkaren som avslöjade vanvården på Caremas äldreboende Koppargården fick inte vara kvar. Nu försöker Carema att göra sig av med även den läkare som rapporterade om missförhållandena på äldreboendet Tallbohov.

Läkaren som avslöjade vanvården på riskkapitalbolaget Caremas äldreboende Koppargården slog i själva verket larm om missförhållandena redan för ett år sedan. Men då valde stadsdelen att inte göra något. Skillnaden den här gången var att Dagens Nyheter fick höra uppgifterna och skrev om dem. Det berättar LO-tidningen i en artikel i veckan.

Stockholms läns landsting har haft ett avtal med läkarorganisationen Trygg Hälsa, där läkaren är anställd. Men stadsdelen Hässelby-Vällingby har beslutat att Trygg Hälsa inte längre får sköta läkarverksamheten på äldreboendet. Skälet är samarbetssvårigheter – med Carema.

– Kopplingen till att vår läkare slog larm om missförhållanden är solklar, säger Anders Hellström, verksamhetschef och medicinsk ansvarig läkare på Trygg Hälsa, till LO-tidningen. Vi har lagar som vi måste följa när vi ser något som inte stämmer, vilket inte faller Carema i smaken.

Anders Hellström påpekar att det är läkarnas skyldighet att säga ifrån. Därför blir det ur demokratisk synvinkel farligt att de blir straffade när de gör det, menar han och betonar att det sänder fel signaler till samhället, eftersom budskapet blir att den som slår larm tvingas bort.

Bara några dagar senare berättar Dagens Nyheter att Carema försöker göra sig av även med den läkare som påtalade missförhållandena på äldreboendet Tallbohov. Även hon hade larmat vid ett flertal tillfällen, och uppmärksammat kommunens tillsynsansvariga om de brister som fanns.

Hennes högsta chef, Martin Annetorp, jämför med uppsägningen av Trygg Hälsa.

– Tanken som slår en är att det är så här det går till när man säger till om missförhållanden, att det är fel på den som larmar, säger han till DN.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111223 - Britt Jakobsson

Jag har ett fall nära mig. En konstnär som jobbat prickfritt på ett äldreboende i 10 år,utbildat sig men inte sökt fast tjänst, kritiserade chefen för nepotism. Att prioritera outbildade kompisar och släktingar är inte rätt tyckte han och klagade uppåt. Genast blev han sparkad, för att han "skapade oro" och inte tålde kritik! Lite hastigt påkommet och vem tålde inte kritik? Chefer och företag bör skandaliseras ordentligt. Vi måste säga ifrån.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: