Alla visste – ingen agerade

2011-12-09 | Märit Rönnols padlock

SPORT

Det här är historien om en tidigare mycket älskad tränare i amerikansk fotboll vid Penn State University som anklagas för att ha förgripit sig på unga pojkar.

Tio pojkar har har trätt fram. Det visar sig att mannen i fråga hade kunnat stoppas redan 1998 - något som den bristfälliga lagstiftningen i delstaten får hållas ansvarig för.

I november kom en historia fram i ljuset efter en nästan tre år lång utredning. I december 1999 berättade Jerry Sandusky, älskad tränare för collegelaget i amerikansk fotboll vid Penn State, att han skulle sluta - på toppen av en 32 år lång karriär.

Han var då 54 år gammal, och hade samma år utnämnts till “årets assisterande tränare”. Han började ägna all sin tid åt sin välgörenhetsorganisation, istället för att ta över som huvudcoach för Penn State efter legendariska Joe Paterno, som många hade trott.

År 1977 startade han Second Mile - en välgörenhetsorganisation för att hjälpa och stötta barn till ensamstående som behövde fler vuxna att se upp till. Han anordnade sommarläger och amerikansk fotbolls-läger, var mentor för många unga pojkar och hade flera fosterbarn.


Utnyttjad under två år

Collegefotboll är mycket stort i USA, tränare och spelare är kända över hela landet. I styrelsen för Second Mile har bland annat många tränare från klubben Philadelphia Eagles suttit, samt skådespelaren Mark Wahlberg. Tillsammans med sin fru har Jerry Sandusky adopterat sex barn - varav tre varit hos dem som fosterbarn.

En pojke från Second Mile har berättat för utredarna att Sandusky utnyttjat honom under två år. Barnen fick biljetter till idrottsevenemang och andra presenter. Många sov över i hans hus, och de följde med honom överallt - på träningar, restauranger och till kyrkan. Enligt rapporten från åtalsjuryn ska den forne tränaren i amerikansk fotboll först ha skapat starka band till pojkarna, som såg upp till honom.

Det befaras att antalet offer är betydligt fler. The Fresh Air Fund - fonden för ren luft - är en organisation som anordnar sommarvistelser åt New York barn från låginkomsthem. Åtminstone ett av dessa barn bodde en sommar hos Sanduskys under mitten av 1990-talet. Ytterligare fem barn ska ha bott hos dem under 1970-talet.


Förnekar pedofili

Efter en nästan tre år lång utredning från en åtalsjury står Jerry Sandusky anklagad på minst 40 punkter för att ha förgripit sig på tio barn, från 1994 till 2009.

Åtta barn fanns med i utredningen i november, och i december trädde två till fram. Redan år 1998 gjordes en undersökning, men den blev inte känd - detta på grund av de svaga lagarna i delstaten.

Sandusky förnekar i en intervju med NBC att han är pedofil, och förnekar också att han är sexuellt attraherad av minderåriga pojkar. Men det sista tog det lång tid för honom att få ur sig, som ni kan se i intervjun högst upp.

Han svarar inte direkt på frågan, utan börjar med att säga att han gillar unga människor, och att han tycker om att umgås med dem. Han medger att han har duschat med pojkar efter träningar, att han kramat dem och “rört vid deras ben, utan någon sexuell avsikt”.

Det ord som Sandusky själv har använt för att beskriva det han gjort med pojkarna är “horsed around” i duschen efter träningarna, ungefär lekt eller fånat sig.

I intervjuer säger han nu att han inte borde ha duschat med dem.


Sett våldtäkt

I Anderson Coopers talkshow, Anderson, berättar Troy, som tillbringade många somrar som barn på Second Miles läger, om att Sandusky ofta rörde vid honom när de var ensamma, på ett sätt som gjorde honom illa till mods.

I samma program pratade Patty, som arbetade på Sanduskys välgörenhetsorganisation, om hur Sandusky alltid omgavs av unga pojkar som såg upp till honom.

Den assisterande tränaren Mike McQueary hävdar att han år 2002 sett en våldtäkt mot en tioårig pojke i duschen efter en träning. Han berättade detta för huvudtränaren Joe Paterno, som gick till Tim Curley, sportchef på universitetet.

Curley bestämde tillsammans med Gary Schultz, vice ordförande för finanser och affärer på universitetet, att Sandusky skulle förbjudas att ta med pojkar till omklädningsrummet. Men han fick behålla sitt jobb, och de gick inte till polisen.


Avskedats

De två ska även ha informerat skolans ordförande Graham Spanier om det hela. Curley och Schultz ljög sedan om att de fått veta något om händelsen från McQueary, och åtalas nu bland annat för mened och för att de inte gick till polisen.

Joe Paterno och Penn States ordförande Graham Spanier har nu avskedats. När studenterna fick reda på att Joe Paterno hade fått sparken för att han inte hade rapporterat pedofilskandalen blev det upplopp. Universitetet fick sätta in polis mot studenterna, som inte demonstrerade mot, utan för, den legendariske tränaren.

Mamman till en av pojkarna i utredningen, båda vill vara anonyma, sade till CNN att hennes son grät när han såg intervjun ovan med Jerry Sandusky på teve, eftersom han blev rädd att Sandusky skulle gå fri. Hon berättar att sonen tidigare ändrat beteende, och blivit arrogant och elak, och bett henne ljuga om att han var hemma när Jerry Sandusky ringde eller hälsade på.

En liknande historia vittnar en annan mamma om: först stor glädje över uppmärksamheten från tränaren, men sedan förändrat beteende, och till slut började hennes son gömma sig bakom dörren till sitt rum när Sandusky kom till deras hem.


Avråddes från att polisanmäla

När mamman, som vill vara anonym, fick reda på att Sandusky hämtat pojken från skolan flera gånger, utan hennes tillstånd, ringde hon skolan. Rektorn pratade med pojken, och ringde därefter mamman i tårar och bjöd in henne till en träff med sig och skolans konsulent.

Mamman berättar att hennes son hade sagt till dem att det var problem med Jerry. Och att han kände att han måste berätta för någon innan det blev värre. När mamman på mötet bad rektorn och konsulenten att ringa polisen ska de ha sagt åt henne att tänka på vilka konsekvenserna skulle bli om de gjorde det.

Omständigheterna kring anklagelserna mot Sandusky har varit svåra att få fram eftersom Penn State-universitetet undantas från lagen om “open records” - deras handlingar behöver alltså inte vara offentliga.

Det gör det svårt att utreda vem som visste vad och vem som gjorde vad.

McQueary gick till Joe Paterno, som gick till sin chef. Delstaten saknar “mandatory reporting law” - vilket innebär att både McQueary och Paterno har följt lagen, eftersom lagen inte krävde mer än att de måste gå till sin överordnade om de tror att de bevittnat något olagligt.


Hävdar oskuld

Penn State och tre andra skolor som får statliga bidrag undantas från Pennsylvanias “Right to know law”. År 2007 ville delstaten ändra på detta, och inkludera skolan i lagen, men dåvarande ordföranden för skolan satte stopp för detta. Det var Spanier.

Den första domaren som blev tilldelad fallet avsattes efter att det kommit fram att han varit volontär på Sanduskys organisation Second Mile.

Jerry Sandusky arresterades den 5 november i år - anklagad för 40 olika förseelser som skulle ha inträffat mellan åren 1994 och 2009. Då var pojkarna åtta stycken. I december har det tillkommit två och fler väntas att träda fram. Sandusky greps en andra gång den 7 december.

Då sattes borgen till 250 000 dollar, och rättegången fortsätter den 13 december. Själv hävdar han att han är oskyldig till alla anklagelser.

Att han inte stoppades 1998 får universitetet och polisen bära ansvar för - men vem ska hållas ansvarig för den bristfälliga lagen?

Lagen som är till för att skydda de som inte kan skydda sig själva - ett system som inneburit att så många i ansvarspositioner helt enkelt struntade i att göra något åt saken.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: