Ny forskning: S anpassade sin jämställdhetspolitik

2011-11-25 | padlock

INRIKES

Socialdemokraterna har sedan 1970-talet successivt anpassat sig till de borgerliga partiernas syn på jämställdhet. Det visar en ny avhandling i statsvetenskap Sida vid sida - En studie av jämställdhetspolitikens genealogi 1971-2006 av Katharina Tollin, Stockholms universitet.

Vilken jämställdhetspolitik som förs kan inte bara kan förstås i relation till hur den feministiska kampen har sett ut genom historien. Den är också ett resultat av politiska omförhandlingar mellan blocken, konstaterar Tollin och säger att hon vill problematisera förståelsen för vad jämställdhet betyder genom att gå tillbaka i tiden och undersöka vilka politiska strider som har legat till grund för den syn som råder i dag.

I avhandlingen analyserar hon 35 års riksdagsdebatter och i studien framträder en bild av hur Socialdemokraterna har rört sig allt närmare de borgerligas syn på jämställdhet.


– Tidigare såg Socialdemokraterna jämställdhet som en del i en större kamp för social jämlikhet och ekonomisk utjämning, men det perspektiv som har vunnit mark i dag bygger i stället på en idé om att vi ska hantera jämställdhetsfrågor som individuella rättigheter, säger Katharina Tollin.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: