Nordiskt kvinnomöte i Kungälv

2011-11-25 | Simone Lindsten padlock

INRIKES

Sveriges kvinnolobby samlade drygt 50 kvinnor från Sverige, Danmark, Finland och Island på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv den 12-13 november. Syftet var att diskutera en eventuell nordisk kvinnokonferens för cirka 10 000 deltagare sommaren 2013. Denna större konferens kan i sin tur mynna ut i ett beslut att uppvakta FN för att få till stånd en ny internationell kvinnokonferens år 2015, 20 år jämnt efter den senaste kvinnokonferensen i Beijing. En viktig utgångspunkt för Kungälvsmötet är den så kallade Beijing-plattformen, som många länder undertecknat, men vars olika mål inte är helt genomförda i de nordiska länderna.

På mötet diskuterades dels varför, när och var denna konferens kan genomföras, dels tänkbara teman för den kommande nordiska konferensen. Några angelägna områden som togs upp var mäns våld mot kvinnor och barn, kvinnors villkor på arbetsmarknaden och i beslutsfattandet, kvinnor och medier, kvinnor, fred och säkerhet, kvinnor och bistånd, kvinnor och kemikalier, fruimport, surrogatmödraskap och feministisk analys av det militärindustriella komplexet.

Mötet mynnade ut i beslutet att organisera en nordisk kvinnokonferens i Sverige i början av juni 2013. En styrgrupp bildades med två representanter från varje nordiskt land under ledning av Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby. Styrgruppen ska tillsammans med fem nationella kommittéer ta fram ansökningar om finansiering av de fortsatta förberedelserna så att ett sekretariat kan finnas på plats senast den 1 april 2012.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: