I april i år gav regeringen Statens historiska museer i uppdrag att utveckla metoder för att uppnå en mer jämställd representation i landets utställningar och samlingar. I onsdags anordnade arbetsgruppen Jämus ett seminarium på Historiska museet I Stockholm med fokus på genus.
– Vi har valt att lägga till att det handlar om att ha ett genusperspektiv, säger Malin Grundberg, som är forskare på Historiska museet och ingår i Jämus-gruppen.
– Det handlar om att integrera hela genusperspektivet, inklusive hbtq, för att få förståelse för vår syn på nutiden och det förflutna, och hur man kan arbeta med en medvetenhet kring utställningarna.
Gruppens arbete startade i våras med en hearingdag i maj som samlade hela museisektorn och där man diskuterade tidigare erfarenheter, exempelvis utifrån den utredning som kom 2003, Genus på museer.
Inte alltid enkelt
I onsdagens uppföljande seminarium deltog bland andra Jeff Werner, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, Anna Mazetti-Nissen och Ulf Petersson från Unstraight museum och Karin Nilsson, verksamhetsutvecklare vid Riksantikvarieämbetet.
– Vi har under seminariet pratat mer specifikt kring genusperspektiv på samlingar och samlande, berättar Malin Grundberg, som också var moderator. Vi fick höra flera exempel och kunde konstatera att alla inte var helt samstämmiga, handar det om att klassificera, bör man sätta stämpeln homo på en person eller ett föremål, ska man då säga hetero om ett annat? Det blev ganska tydligt att det inte är helt enkelt att se vilken väg man kan gå. Man vill synliggöra någonting som bryter mot normen för de traditionella sätten att se på samlingar, och vad riskerar man då?
Hur har Jämus arbete mottagits bland museerna?
– Det känns som att vi fått ett väldigt positivt gensvar, båda seminarierna har lockat 70-80 personer och det känns bra. Vi har inte mött något explicit ifrågasättande, snarare finns det ett stort intresse i sektorn för genus och jämställdhet. Det är många kvinnor som jobbar i branschen och man vill gärna arbeta med de här frågorna. “Våra chefer måste utbilda sig så att de fattar att det är vikigt”, har vi till exempel fått höra. På det här sättet öppnar det sig en möjlighet, det händer mycket på området.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST