Kampen mot våld kräver resurser

2011-11-25 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

– Det räcker inte med fina ord, säger Mikael Gustafsson, V, ny ordförande i EU:s jämställdhetsutskott efter Eva-Britt Svensson.

I onsdags ledde han ett möte i Bryssel med bland andra Lakshmi Puri, näst högsta chefen i det snart ettåriga FN-organet UN Women, inför 16-dagarskampanjen som inleds med internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor i dag, den 25 november.

Nästan varannan kvinna i EU kommer att utsättas för mäns våld under sin livstid och våldet mot kvinnor är den mest utbredda kränkningen av mänskliga rättigheter inom unionen, konstaterar den europeiska kvinnolobbyn, EWL, i ett pressmeddelande efter mötet.

– Bristen på åtgärder mot könsrelaterat våld i EU förstärker effekten av den ekonomiska krisen för kvinnor, säger Lakshmi Puri.

Och Cécile Gréboval, generalsekreterare i EWL, underströk att arbetet för att avskaffa våld mot kvinnor ”inte är en lyx att unna sig i tider av tillväxt, utan ännu mer avgörande i kristider”.

I takt med att situationen i Europa försämras ökar kraven från kvinnoorganisationer på EU att leva upp till sina åtaganden och förstärka insatserna. Men budgetförslaget för nästa period – 2014 till 2020 – finns inga resurser avsatta för att Daphne-programmet ska kunna fortsätta, ett program som har finansierat projekt bekämpa våld mot kvinnor.

För att jobba effektivt behövs kontinuitet och EWL uppmanar EU att hantera resursfrågan i budgetförhandlingarna.

Mikael Gustafssons slutsats efter mötet är att finansiella resurser, stöd till organisationer som jobbar mot våldet och en sammanhållen strategi inom EU för allt våld mot kvinnor är viktiga verktyg i kampen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: