Den som är jammer har en stjärna på hjälmen. Ume radical rollers Hard Helga ger allt med publikens stöd.

Blod, svett och kärlek på hjul

2011-11-25 | Emma Bergstrand padlock

SPORT

Utanför Ersängsskolans idrottshall i Umeå har mörkret lagt sig. Ett tiotal marschaller fladdrar i höstvinden och visar vägen in. ”Like a lady” vrålar musiken i den svagt svettdoftande gympasalen. Läktarna är fullproppade med folk.

Det är en historisk kväll. Ume radical rollers spelar sin första hemmamatch.

Vad är roller derby?

• Sporten utvecklades som en typ av underhållningssport i USA på 1920-talet. Snygga brudar slogs för en manlig publik.

• På 2000-talet återuppstod roller derby och nu är det flest kvinnor som spelar.

• I Sverige finns sex lag, Luleå, Umeå, Stockholm, Visby, Göteborg och Malmö.

• Attityd och look är fortfarande en del av sporten med korta brallor eller kjol, färgglada tights, tighta linnen och coola hjälmar.

• Spelarna använder hjälm, knäskydd, handledsskydd, armbågsskydd och tandskydd.

Till publikens jubel rullar brudarna in. Klädda i färgglada tights, kortbyxor och slimmade toppar utstrålar de styrka och självsäkerhet. De presenteras med sina ”artistnamn”, Scäry Märy, Trasher Smasher, Cherry Lawless och Badass Babuska är här för att slåss mot bland annat Hard Helga, Mrs. Knuckles och Abba Den Snabba.

– Vi vill varna er som sitter närmast banan, säger speakern. Vi kallar de platserna för suicide seats.

Fyra svartvitrandiga manliga domare, också de på hjul, kollar tjejernas utrustning och skydd. Lagen ställer upp längs den ovala banan, två rader av blockers och lite längre bak en jammer från varje lag.

– Det är jammern som plockar poäng, förklarar speakern, hon ska ta sig förbi motståndarnas blockers.


Roller derby beskrivs som en fullkontaktssport. Tacklingar får göras med alla kroppsdelar utom huvud, händer, armbågar och nedre ben.

Visslan ljuder och matchen är igång. Motståndarlaget Luleå Slaughters Daughters tar ledningen när Reinderr Roadkill pressar sig fram . Efter några jams, som spelomgångarna kallas, börjar publiken förstå vad det hela går ut på.

De klappar, skriker och hejar fram sina favoritjammers. Abba Den Snabba plockar poäng för hemmalaget och Mrs. Knuckles hamnar i peneltyboxen efter en hårdhänt och olovlig tackling. Tiny Tourettes vrickar foten när det hettar till och en medic kallas in för att linda om och stödja upp.

– Speed up, speed up, skriker coachen och medspelarna från radical rollers-bänken när det återstår några minuter och ställningen är jämn.

Brudarna på planen svettas, tacklas och rullar allt snabbare tills slutsignalen ljuder och kampen om titeln Queens of Norrland är över för den här gången. Luleå Slaughters Daughters tog hem vandringspokalen, en rullskridsko i guld, med 120 poäng mot 114.


"Vi gör revolution"

– Vi har bra sammanhållning och bra taktik, säger Reinderr Roadkill med pokalen i handen. Roller derby är en sport där var och får chans att vara individuell, och det är accepterat. Man blir någon annan med sitt rollergirl-namn och sminket.

– Fan va kul, utbrister Mrs. Knuckles i Ume radical rollers trots förlusten och torkar leende svetten från pannan. Det är en underbar sport. Adrenalinet, mjölksyran, blåmärkena och vännerna.

Hon berättar att hon började spela efter att ha sett ett klipp på tv och tillsammans med laget tränar hon nu två gånger i veckan.

– Så mycket sport utvecklas av män, men här är det kvinnorna som gör det, vi gör revolution. Och nu ska vi ut och dricka öl med motståndarlaget.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.