Progressiv FN-rapportör kräver fri abort

2011-11-04 | FemPers padlock

UTRIKES

Anand Grover, FN:s särskilda rapportör i frågor som rör hälsa, kräver i en banbrytande rapport att all lagstiftning som kriminaliserar och fördömer tillgången till abort avskaffas.

I rapporten, som presenterades för FN:s generalförsamling den 24 oktober, konstaterar han att sexuella och reproduktiva rättigheter måste respekteras, för att motsatsen är ett hot mot kvinnors rätt till hälsa. Men inte nog med detta. Han framhåller också – vilket är det banbrytande – att kriminalisering av abort och bristande tillgång till reproduktiv hälsovård påverkar kvinnans rätt till autonomi, alltså självbestämmande.

"Kriminallagar som bestraffar och begränsar abort är paradigmatiska exempel på otillåtna hinder för förverkligandet av kvinnors rätt till hälsa och måste avskaffas" skriver Anand Grover i rapporten, som dessutom fördömer regleringar om informerat samtycke, föräldrars medverkan, restriktioner mot regeringar som finansierar abort och samvetsvägran. Grover framhåller att sådana åtgärder förstärker stigmatiseringen av aborter.

Från anti-abortrörelsen höjs röster om att Grover, med kravet på avkriminalisering av abort, överskrider sitt mandat, medan människorättsorganisationer välkomnar det tydliga ställningstagandet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: