Seger för aborträtten i Colombia

2011-10-14 | FemPers padlock

UTRIKES

Läs också:

#abort Extremhögerns brist på demokratiskt samvete

#abort En fråga om mänskliga rättigheter

Nio röster emot och sju för. Det blev resultatet när en parlamentarisk kommitté i Colombia skulle ta ställning till ett förslag om återkriminalisering av abort.

Inför omröstningen mobiliserade kvinnorättsaktivister med stort medialt genomslag. För första gången tog också läkarförbundet i landet bladet från munnen och uttalade sig till stöd för aborträtten.

Bland de 16 ledamöterna i den parlamentariska kommittén fanns endast en kvinna, Karime Mota, från det konservativa parti som lagt fram förslaget. Hennes inställning var okänd ända fram till omröstningen. I och med att hon gick emot sitt parti bidrog hon till att fälla förslaget, som gick ut på att återinföra det totalförbud mot abort som rådde i Colombia fram till 2006.

– Jag känner inte att jag har den moraliska auktoritetena att döma en mor att bära ett barn som inte kommer att överleva i sin mage under nio månader, sade hon under debatten.

Efter ställningstagandet har Karime Mota utsatts för aggressiva trakasserier. Mónica Róa, den människorättsadvokat som drev igenom liberaliseringen av Colombias abortlagstiftning, uppmanar nu alla att visa henne sitt stöd och att hon inte står ensam.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: