Den världsberömda egyptiska feministen och författaren Nawal El Saadawi kommer till Folkteatern i Göteborg.

Nawal El Saadawi sådde frön till revolution i Göteborg

2011-10-14 | Edda Manga padlock

FEMINISM

När miljoner blir dissidenter är det revolution. Nawal El Saadawi talade om kreativitet i förhållande till revolutionen och behovet av att tänka annorlunda vid sitt göteborgsbesök.

Jag kommer för att så revolutionens frö i Göteborg, sade Nawal El Saadawi på sin föreläsning i Göteborg, som nu finns tillgänglig som video på nätet. Hon beskrev det som händer i Egypten efter Mubaraks fall som en kontrarevolution. El Saadawi menade att kvinnors kamp är en del av revolutionen och underströk att den feministiska kampen med nödvändighet måste involvera en kamp för både mäns och kvinnors rättigheter, feminismens subjekt kan inte vara ett biologiskt kön.

El Saadawi talade om kreativitet och dess förhållande till revolution. Hon menade att revolution kräver att man tänker annorlunda, att man avviker från den rådande ordningen. När en enskild ställer sig emot en orättvis lag är han eller hon dissident. När miljoner blir dissidenter är det revolution.

El Saadawi tänker sig att kreativitet handlar om att föra samman kunskaper och erfarenheter från olika områden. All mänsklig praktik kräver kreativitet: kärlek, vänskap, politik.

Alla människor är kreativa men utbildningssystemet dödar kunskap genom att dela upp den i olika fack.

Hon exemplifierar med sin medicinska utbildning. Hon menar att hon endast lärde sig att medicinera olika symptom men förblev ignorant om politik, fattigdom, samhällsförhållanden. Denna brist utmynnade i att hon saknade kunskaper om varför människor blev sjuka. Då hade bara lärt sig hur man behandlar symptom blev resultatet att patienterna tillfälligt tillfrisknade men snart var de sjuka igen. Grunden till deras sjukdom var att de var fattiga, olyckliga, övertrötta. Om vi ska kunna förändra världen på riktigt måste vi gå över våra disciplinära gränser.

Riktig kunskap gör oss till bättre människor och bättre yrkesutövare. Men vi är inte utbildade i riktig kunskap. Vi är inte utbildade till att hjälpa varandra och förena oss med andra för att kämpa för våra rättigheter.

Kreativitet kan inte läras ut, det måste levas och kännas. Det är som demokrati som är någonting annat än vad som sker i parlamenten eller i de så kallade valen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: