Försäkringar blir könsneutrala och därmed dyrare för kvinnor

2011-10-14 | Gunnar Loxdal padlock 2

KRÖNIKA/EKONOMI

Under nästa år ska alla försäkringar bli könsneutrala – det vill säga priset på försäkringen ska inte påverkas av vilket kön du har. Detta leder i de flesta fall till dyrare försäkringar för kvinnor.

”Tjejer kör bättre än höns”, stod det på bakrutestreamers på raggarbilar på 70-talet.

Det är givetvis alldeles sant. Men inte ett dugg relevant.

Vad som också är sant och dessutom relevant, är att tjejer kör betydligt bättre än killar. Det är unga killar som just har fått körkort som orsakar mest olyckor. Därför har kvinnor i dag billigare bilförsäkringar än män.

Men snart är det slut på det. Nästa år höjs bilförsäkringarna för kvinnor.

Från och med den 21 december 2012 ska nämligen alla nytecknade försäkringar vara helt könsneutrala. Priset på försäkringen ska med andra ord inte påverkas av ditt kön. Bakgrunden till förändringen är två beslut inom EU.

Det första beslutet kom 2004, då EU antog ett direktiv om jämställdhet. EU-direktivet innebar ett förbud mot könsdiskriminering när det gäller varor och tjänster. EU- reglerna infördes i Sverige i Jämställdhetslagen 2008.

Både EU-direktivet och den svenska lagen gjorde ett undantag för försäkringar. När det gällde försäkringar skulle det under minst fem år till vara möjligt att ha olika priser för män och kvinnor, åtminstone om prisskillnaderna byggde på statistik som visade på faktiska skillnader i risk mellan män och kvinnor.

Det andra beslutet stod EU-domstolen för. I en dom slog den fast att det strider mot EU-reglerna att göra undantag för just försäkring, när det gäller jämställd prissättning. Från den 21 december 2012 ska därmed kön inte få påverka priset och villkoren på en försäkring.

Nyligen kom följdriktigt regeringen med ett förslag på ändringar av Jämställdhetslagen, där undantaget för försäkringar tas bort. I förslaget, som just nu är ute på remiss, sägs att könsneutrala försäkringar i de allra flesta fall överlag kommer att leda till höjda premier.

I promemorian framgår det att konsumenterna ”… i nuläget påverkas olika beroende på vilket försäkringsprodukt eller gren det handlar om. Den gemensamma nämnaren är dock att försäkringspremierna i sin helhet kan förväntas bli högre och försäkringen dyrare.”

I de flesta fall betyder det alltså i första hand prishöjningar för kvinnors försäkringar. Det här är de förändringar som kommer i december nästa år, enligt arbetsmarknadsdepartementet:

• Dyrare motorförsäkring för kvinnor

Kvinnor har lägre skadekostnader än män när det gäller fordonsförsäkring. Därför innebär dagens könsdifferentierade premier för motorförsäkring att kvinnor överlag har billigare försäkringar än män. Men från och med december nästa år blir det dyrare bilförsäkringar för kvinnor, när det istället blir jämställda försäkringspriser.

• Livförsäkring blir dyrare för kvinnor

I dag är det dyrare att teckna en livförsäkring på en man än på en kvinna. Det beror på att män lever kortare i genomsnitt, och att det därmed är mer sannolikt att en man dör under det närmaste året än att en kvinna i samma ålder dör. När könsneutrala premier införs, betyder det alltså högre livförsäkringspremier för kvinnor.

• Sjukförsäkringar blir dyrare för män

Även om män har kortare livslängd än kvinnor, är kvinnor mer sjukskrivna än män. Kvinnor har i dag högre premier för sjukförsäkringar, som ger pengar i handen när man är sjuk. Från den 21 december nästa år höjs troligen premien för män, så att priset för mäns sjukförsäkring blir lika högt som för kvinnors sjukförsäkring.

• Kvinnor får mer pengar på en pensionsförsäkring

Kvinnor lever i genomsnitt längre än män. En 65-årig kvinna har i genomsnitt tre år mer kvar att leva, än en 65-årig man.

Det betyder att en kvinna och en man som har sparat lika mycket till sin pension, i dag får ut olika mycket per år efter pensionen. Åtminstone när det handlar om en livsvarigt utbetalad pension. Detta eftersom kvinnans pensionspengar i genomsnitt ska räcka tre år längre än mannens. Men efter december 2012, blir alltså regeln att både kvinnor och män ska få ut lika mycket per månad i ersättning från pensionsbolaget om de har betalat in lika mycket i premier.

Vad blir då effekten av jämställdhetsreformen på försäkringsområdet, förutom i genomsnitt dyrare men mer könsneutrala försäkringar?

Regeringen skissar i sin promemoria på några tänkbara konsekvenser:

• Mer av gruppförsäkringar

I framtiden blir det mer av obligatoriska gruppförsäkringar. Obligatoriska gruppförsäkringar innebär nämligen att risken för moturval begränsas, det vill säga att försäkringsbolagen drabbas av att bara de dyraste kunderna tecknar försäkringarna.

• Livsvariga pensionsförsäkringar försvinner

I departementspromemorian sägs att ”… utbudet av livsvariga pensionsförsäkringar troligen kan komma att begränsas till förmån för kortare utbetalningsvillkor”. Det blir med andra ord mindre av pensionsförsäkringar som garanterar dig en viss summa varje månad livet ut, och mer av tidsbegränsade pensioner som till exempel ger dig en summa varje månad endast fram till 75-årsdagen.

• Försäkringsbolagen höjer premierna ännu mer

Överlag blir det litet större osäkerhet för försäkringsbolagen framöver, när de inte får använda kön för att bestämma priset på en försäkring. Regeringen tror att detta kan leda till att bolagen höjer premierna generellt, för att de vill öka sina säkerhetsmarginaler.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111015 - Inga-Lisa Sangregorio

Fördelen med allmänna försäkringar för hela befolkningen är att man sprider ut riskerna så mycket att det inte behövs några särregler - positiva eller negativa - för vissa grupper.

För privata försäkringar är läget annorlunda, vilket gör en riskbedömning rimlig och möjligen nödvändig. Sen kan man diskutera om just kön bör påverka premier och/eller utbetalda belopp. Tjänstemän lever i genomsnitt längre än arbetare, men av någon anledning har försäkringsbolagen inte låtit detta påverka deras beräkningar.


20111017 - Eberhard Stüber

"Nyligen kom följdriktigt regeringen med ett förslag på ändringar av Jämställdhetslagen". Det blev nog lite fel här med tanke på att jämställdhetslagen upphörde att gälla den 31 december 2008. Skribenten tänkte nog på diskrimineringslagen.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: