Viktig seger för kvinnor i Libanon

2011-10-07 | FemPers padlock

UTRIKES

Efter många år av kampanjer och protester i Libanon, har kvinnor till slut lyckats få regeringen att införa en viktig reform för kvinnors jämlikhet i medborgarskapsfrågan. Enligt de nya reformer som utlovades av regeringen den 27 september, ska barn till kvinnor som gifter sig med icke-libanesiske medborgare få ha moderns medborgarskap.

Den gamla lagen som diskriminerade och hindrade kvinnorna att skaffa libanesiskt pass för sina barn ska ändras. Diskrimineringen har upprört och ställt till stora problem, särskilt för de många kvinnor som flydde landet under kriget och skaffade familj i andra länder. Vid hemlandsbesök eller återvändande, tvingas deras barn och makar att ansöka om visum och inte fått arbetstillstånd. Enligt den nya utlovade reformen ska dessa barn och män inte längre behandlas som utlänningar, säger Libanons arbetsminister Charbel Nahhas.

Kampanjen “My Nationality is a Right for me and my Family”, som har arbetat för kvinnors och deras familjers medborgarskap, välkomnar utvecklingen och kommer att följa upp verkställandet av de nya lagarna i praktiken. Nu uppmanas libanesiska kvinnor runt om i hela världen att kontakta ambassaderna och begära pass till sina barn från blandade äktenskap.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: