Spänningen är olidlig

2011-10-07 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Aldrig förr har damallsvenskan varit så jämn och tuff som den är nu. Med två omgångar kvar skiljer det endast en poäng mellan serieledande Tyresö FF och tabelltrean Kopparbergs/Göteborg.

Feministiskt Perspektiv ringde upp samtliga tränare i toppstriden för att checka läget och höra hur de ser på de avslutande omgångarna.

Torbjörn Nilsson, tränare Kopparbergs/Göteborg, trea i damallsvenskan med två omgångar kvar.


Hur är känslan i laget just nu?
– Vi njuter av situationen, det är oerhört roligt nu när det ska avgöras.


Hur har förberedelserna sett ut?
– Vi har två matcher i veckan och en ganska tunn trupp. Det sliter på laget och då blir det en balansgång. V har kortat ned träningarna en aning. Förut körde vi lite lättare träningar men spelarna har känt av det och det har då uppstått en viss psykisk press. Så vi ändrade på det och försöker nu gå ut och njuta av varje träning.


Ni är mitt uppe i Womens Champions League, stör det något i damallsvenskans slutspurt?
– Mig stör det inte i alla fall, jag vet inte hur det är med spelarna. Jag tycker det är jätteroligt med matcher som gäller mycket.


Hur tror du att det slutar?
– Vi måste vinna våra två matcher. Sedan slår Malmö Hammarby med de brukar ha det svårt mot Örebro. I den bästa av världar tappar Malmö poäng mot Hammarby och vi får en direkt avgörande match mot Tyresö, det vore något det.

– Vi kan säga såhär, vi föll på mållinjen för två år sedan. Vi tappade guldet två omgångar från slutet. Vi vill inte upprepa det.


Vilken eller vilka spelare har varit viktigast för er under säsongen?
– Det är svårt att säga. Vi har många bra spelare som klivit fram i olika matcher. Men såhär på slutet måste man lyfta fram Jane Törnqvist. Hon är alltid stabil och hon räddar oss mot Umeå.


Martin Sjögren, tränare LdB FC Malmö, ligger tvåa i damallsvenskan på samma poäng som Tyresö.


Hur är känslan i laget just nu?
–Det känns bra, vi har spelat bra de sista två matcherna – i Italien och mot Kristianstad – det ger en bra känsla.

– Sedan har vi det inte i egna händer vilket ger en ny situation. Om vi vinner våra matcher har vi en bra chans, men skulle något annat lag vinna får vi gratulera dem.


Hur har förberedelserna sett ut?
–Vi har tränat lite mindre. Det tar mer energi nu. Det sliter och vi har haft en lång säsong. Det är viktigt att vi får tid att återhämta oss.


Ni är mitt uppe i Womens Champions League, stör det något i damallsvenskans slutspurt?
– Det är många matcher. Matcherna i maj är lika viktiga, men det är mer tillspetsat nu. Det blir en balansgång med träningar och matcher. För samtidigt som vi har många matcher så är det vissa som inte spelar hela matcher eller inte spelar alls, vi måste anpassa oss efter alla.


Hur tror du att det slutar?
– Vi måste vinna våra matcher, sedan har de andra lite tuffare spelschema än oss. Vinner vi våra matcher så har vi en jättechans men om till exempel Tyresö vinner så får vi helt enkelt gratulera dem.


Vilken eller vilka spelare har varit viktigast för er under säsongen?
– Manon Melis, hon har som vanligt varit viktig och gjort många mål. Sedan har vi Sara Björk Ginnarsdottir, hon är också väldigt viktig.


Stefan Fredriksson, tränare Tyresö, leder damallsvenskan

Hur är känslan i laget just nu? – Riktigt, riktigt bra. Alla är friska, hela och pigga och vi vill göra en bra avslutning på säsongen. Det är roligt och utmanande.


Hur har förberedelserna sett ut?
– Vi har inte gjort något speciellt med tanke just på guldstriden. Det har varit en lång säsong och därför har vi dragit ner lite på träningarna och kortat ned dem.


Är det en fördel för er att konkurrenterna har Womens Champions League nu?
– Jag tror det. Under samma period som vi har spelat fyra matcher så har de spelat sex. Det ger ett litet slitage. Sedan lär inte deras tränare hålla med mig, men så är det.

– Samtidigt, vi skulle också gärna har Champions League och vi hoppas nå dit, men som situtationen ser ut nu tror jag det är en fördel för oss att bara kunna fokusera på slutstriden.


Hur tror du det slutar?
– Jag tror att det blir en målskillnadsaffär mellan oss och Malmö. Utgångsläget ser ut såhär. Om Malmö vinner mot Hammarby med samma siffror som vi gjorde, 8-1, soch sedan vinner med uddamålet mot Örebro samtidigt som vi vinner våra två matcher med 1-0 så ligger vi ett mål före dem.

–Det här är oerhört jämt. Det är spännande och nervös, det är ju precis såhär man vill ha det. Det är sådana lägen som ger de här extra kickarna.


Vilken eller vilka spelare har varit viktigast för er under säsongen?
– Det är sådant en tränare inte vill säga, för hela laget är viktiga. Men våra båda kaptener, Johanna Frisk och Elin Ekblom Bak, tillför mycket energi och är våra pådrivare. Sedan har Madeleine Edlund varit viktig för oss och avgjort många matcher.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: