Kvinnor har oftare otrygga jobb

2011-10-07 | FemPers padlock

EKONOMI

LO har just släppt sin rapport om anställningsformer 2011. Återigen framgår att otrygga anställningar är vanligare bland kvinnor – både i arbetar- och tjänsteyrken.

FAKTA/Anställningsformer


Det finns två huvudsakliga anställningsformer:
Tillsvidareanställning (fast anställning)
Tidsbegränsad anställning


Inom tidsbegränsad anställning finns formerna
• allmän visstidsanställning
• vikariat
• säsongsanställning
• provanställning
• pensionär som fyllt 67 år


Dessutom finns några tidsbegränsade anställningar som regleras i kollektivavtal istället för i lagen om anställningsskydd (LAS), bland annat behovsanställning och anställning per timma efter överenskommet arbetstidsschema.


Källa: Anställningsformer år 2011: Fast och tidsbegränsat anställda efter klass och kön år 1990–2011, LO.

Av alla som blev anställda under det första kvartalet i år fick drygt var fjärde en tidsbegränsad anställning. Det vill säga 26 procent. Det visar LO:s rapport Anställningsformer 2011 som publicerades i veckan.

Sett till alla i förvärvsarbete i Sverige idag jobbar var sjunde, eller 14 procent, på en tidsbegränsad anställning. Den vanligaste formen av är allmän visstidsanställning. Inom den gruppen är anställning vid behov och anställning per timme de klart största. Det är samtidigt de två mest osäkra anställningsformerna, eftersom den som jobbar så ofta inte vet ens om hon har jobb nästa dag. De som har sådana anställningar är i första hand de som inte är fackligt anslutna och inte heller med i någon a-kassa.


Kvinnor otryggast

Det är framför allt kvinnor som har visstidsanställningar, det gäller både inom LO-, TCO- och SACO-områdena samt bland dem som inte är fackligt anslutna. Inom LO-området är nästan var 4:e kvinna – 23 procent – visstidsanställd mot drygt var 10:e kvinna –
12 procent – inom tjänsteyrken. (Motsvarande siffror för arbetarmän är 16 procent och för tjänstemän 10 procent.) Bland icke fackligt anslutna kvinnor jobbar nästan varannan – 46 procent – som visstidsanställd.

LO-rapporten visar också att de allra flesta som har en tidsbegränsad anställning skulle vilja ha en fast tjänst istället. Bland samtliga med tidsbegränsad anställning uppgav 78 procent att de hellre skulle vilja ha fast jobb och bland LO-medlemmarna var den siffran 86 procent.

På konferensen i onsdags då rapporten presenterades ifrågasatte Emma Lennartsson, chefsekonom hos Kommunal, arbetsgivarnas argument att det skulle vara effektivt med visstidsanställningar.

– Nynäshamns kommun har minskat personalkostnaderna med runt 10 procent genom att minska andelen visstidsanställda. Arbetsgivarna ser inte flexibilitetens kostnader.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: