FAKTA: Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet. NCK arbetar på uppdrag av regeringen med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor, våld i samkönade relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck. NCK:s patientmottagning på Akademiska sjukhuset tar emot kvinnor som har utsatts för psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. NCK driver också Kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon för våldsutsatta kvinnor och deras anhöriga.
Fredag 30 september åker en grupp från Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala till Pretoria i Sydafrika för att genomföra en utbildningssatsning tillsammans med den sydafrikanska organisationen Foundation Professional Development (FPD). I projektet ska läkare och sjukvårdspersonal utbildas om våld mot kvinnor och sexuella övergrepp, och en viktig del i projektet är det handlingsprogram efter sexuella övergrepp som NCK tidigare har tagit fram för den svenska hälso- och sjukvården.
- Det känns väldigt roligt att den kunskap som NCK har om våld mot kvinnor efterfrågas och kommer till användning utomlands. Projektet är viktigt, och det ska bli intressant att prova vårt handlingsprogram i Sydafrika, säger Gun Heimer, professor och chef för NCK.
Utbildningsprojektet finansieras av Sida och syftet är bland annat att öka kunskapen inom hälso- och sjukvården i Sydafrika om våld mot kvinnor. En stor del av projektet handlar också om att utveckla vårdens rutiner för att kunna identifiera och stödja kvinnor som varit utsatta för våld, och skapa fungerande verktyg för att kunna dokumentera skador och säkra spår efter förövare.
I projektet har NCK tagit fram två kurser för hälso- och sjukvården, och i ett första steg kommer NCK nu att utbilda 25 läkare. Dessa ska sedan använda kursmaterialet och utbilda andra läkare och sjukvårdsanställda. Målet är att totalt 1500 läkare och sjuksköterskor ska genomgå kurserna under projekttiden.
Förekomsten av våld är hög i Sydafrika, och kvinnor och flickor utsätts för våld både i hemmet och i det offentliga. Årligen anmäls cirka 55 000 våldtäkter av kvinnor och flickor i Sydafrika, men det verkliga antalet uppskattas vara nio gånger högre.
- Vi bidrar med vår kunskap och erfarenhet, men rutinerna måste anpassas till verkligheten i Sydafrika. Samarbetet med FPD är en förutsättning för att utbildningarna ska bli relevanta och fungera, säger Lina Ploug, utbildare på NCK och projektledare.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST