#bokmässan: Mångfald ett måste för industins framtid

2011-09-30 | Paula Melkersson padlock

KULTUR

Utan mångfald stannar Sverige. Ja, ungefär så skulle man kunna sammanfatta seminariet "Pigga unga kvinnor och trötta vita män" som avhölls på Bok- och biblioteksmässan förra helgen.

Det anordnades med anledning av Teknikföretagens antologi Med andan i halsen. En bok framtagen för att diskutera hur vi bäddar för nödvändiga innovationer för teknikens och industrins framtid.

Redaktör för antologin är Alexandra Pascalidou, som också modererade samtalet mellan två av skribenterna, Elin Grelsson och Carlos Rojas.

Grelsson har gjort en djupdykning i genusfrågor på ingenjörsutbildningarna genom att tala med kvinnor som studerar där.

Att kvinnor ofta känner sig exkluderade inom industrin kan lika mycket bero på pinuppor i fikarummet som på riktade rekryteringsinsatser till gruppen "kvinnor", menade Grelsson.

Carlos Rojas lyfte fram hur andelen helvita, heterosexuella män inom industrin i allt högre grad skiljer sig från befolkningen i stort.

Än så länge kan den tekniska sektorn blunda för det problemet, men om ingenting görs för att välkomna fler grupper kommer Sverige dräneras på kompetens och ohjälpligt hamna på efterkälken.

Att framtiden hänger på ökad kunskap om normer och om vilken nytta industrin och teknikutbildningar kan dra av att jobba med mångfaldsfrågor, var båd Grelsson och Rojas eniga om.

Bara det och en verktygslåda för att genomföra den nödvändiga förändringarna kan säkra de innovationer landet behöver.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: