Arabisk vår het fråga för Nobels fredspriskommitté

2011-09-30 | FemPers padlock

UTRIKES

Nobels fredspris kan bli ett erkännande till de aktivister som släppte loss vågen av folkliga resningar i Nordafrika och Mellanöstern. Det skriver Reuters, som avslöjat att bland de nominerade finns Lina Ben Mhenni, tunisisk bloggare, Wael Ghonim, egyptisk internetaktivist och chef på Google, samt Sjätte april-rörelsen i Egypten och en av dess grundare Israa Abdel Fattah.

Tidigare statssekreteraren i norska UD, Jan Egeland, säger till Reuters att det vore logiskt om den ”arabiska våren” fick fredspriset i år:

– Det finns inget som kommer i närheten som ett avgörande ögonblick i vår tid.

241 kandidater har nominerats i år, vilket är ett rekord. 53 av dem är organisationer, och kommittén som avgör saken håller sitt sista möte i dag, den 30 september. Bland de nominerade finns också afghanska människorättsadvokaten Sima Samar, kubanska dissidenten Oswaldo Paya Sardinas, ryska Memorial och dess grundare Svetlana Gannushkina, den kongolesiske läkaren Denis Mukwege som uppmärksammat brutala krigsvåldtäkter, Julian Assange och WikiLeaks samt Bradley Manning som anklagas för att ha läckt USA:s hemliga underrättelser.

Nomineringar hålls hemliga såvida inte den som nominerat avslöjar sitt val. Parlamentsledamöter, ministrar och tidigare fredspristagare tillhör de som har möjlighet att nominera.

Mottagarna av det "alternativa fredspriset", Right Livelihood Award, har redan presenterats: Huang Ming, Kina, för sina framgångar med solenergi, Jacqueline Moudeina, Chad, för sin obevekliga och riskfyllda kamp för upprättelse för diktaturens offer och respekt för mänskliga rättigheter, GRAIN för sitt globala arbete med att avslöja finansiella intressens massiva uppköp av jordbruksmark i u-länder och för att säkra jordbrukarsamhällens rättigheter och försörjningsmöjligheter. Dessutom belönas Ina May Gaskin, USA, för sitt livslånga arbete med att lära ut och förespråka säkra, kvinnofokuserade förlossningsmetoder för att främja mödrars och barns fysiska och psykiska hälsa.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: