Kvinnor i niqab.

Slöjförbud gav rasister fribrev

2011-09-23 | Gerda Christenson padlock

UTRIKES

Den första franska domen mot kvinnor som bär heltäckande slöja fälldes på torsdagen. Samtidigt kom rapporter om att våldet utomhus mot kvinnor i slöja har ökat efter att slöjförbudet infördes i våras.

FAKTA/Franskt slöjförbud

En polis har rätt att stoppa en kvinna som offentligt går klädd i niqab eller burka, det vill säga ansiktstäckande slöja, men de får inte ta av henne slöjan eller kräva att hon själv tar av sig den. Istället ska polisen hänvisa ärendet till en lokal domare, som kan döma kvinnan till böter eller till att gå en ”medborgarkurs” – alternativt till båda delarna.

Läs även Feministiskt Perspektivs tidigare artikel om Frankrikes slöjförbud.

På torsdagen fälldes den första domen enligt det förbud mot heltäckande slöja som infördes i Frankrike i april. Den ensamstående mamman Hind Ahmas och hennes väninna Najate Nait Ali dömdes i en domstol i Meaux utanför Paris att betala 120 respektive 80 euro för att offentligt ha burit niqab, en slöja som täcker hela ansiktet. Deras ”brott” skedde den 5 maj i år – under en demonstration mot slöjförbudet.

Enligt Frankrikes slöjförbud får kvinnor inte använda ansiktstäckande slöja i något slags offentligt sammanhang, som exempelvis på gatan, på bussar och tåg, i domstolar eller när de hämtar sina barn på dagis. I praktiken betyder det att berörda kvinnor inte kan gå utanför sin egen ytterdörr.


Ökat våld mot kvinnor

Samtidigt kommer rapporter om en ökning av både verbalt och fysiskt våld mot kvinnor i niqab. Rasister har tagit lagen som intäkt för att trakassera kvinnorna. Det händer att människor på gatan sliter av slöjan, att busschaufförer vägrar köra när en kvinna bär niqab, att personal i affärer vägrar låta kvinnor i slöja handla. De utsätts dagligen för glåpord och kommentarer, ofta med sexuella anspelningar.

John Dalhuisen, biträdande chef på Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning säger i ett pressmeddelande att förbudet är en parodi på rättvisa och en skamfläck för Frankrike. Istället för att skydda kvinnors rättigheter, bryter detta förbud mot deras rätt till yttrandefrihet och religionsfrihet.


Prövning i Europadomstolen

Advokaten Gilles Devers, som företräder flera av de åtalade kvinnorna, har bara väntat på att få en bötesdom. Han kommer nu att överklaga domen, först i högre franska domstolar, och sen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Prövningen av den franska lagen kan bli avgörande för muslimer över hela Europa, skriver The Guardian. Liknande förbud har ju införts i flera länder; Belgien införde slöjförbud i somras, i Italien försöker Berlusconi tillsammans med högerextrema Lega Nord just nu få igenom ett totalförbud, och Danmark förbereder en lagstiftning som ska begränsa bärandet av heltäckande slöja. Enligt The Guardian finns planer på niqab- och burkaförbud även i Österrike, Nederländerna och Schweiz.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: