Löneskillnaderna ökar mellan generaldirektörerna

2011-09-23 | FemPers padlock

EKONOMI

De svenska generaldirektörernas löner har stigit med 18 procent de senaste fem åren. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter har låtit göra. I snitt har deras löner stigit med 14 700 kronor till att i dag ligga på över en miljon om året.Under samma period har vanliga löntagares löner stigit med i snitt 13,4 procent.

Kvinnorna bland generaldirektörerna har blivit fler under samma period. 2006 var endast 38 av de 114 generaldirektörerna kvinnor. I dag är de 49 av 108. Lönegapet mellan kvinnorna och männen har dock ökat. Männen tjänar nu mer än 2000 kronor mer i månaden än kvinnorna - ett lönegap som ökat från från ungefär 1000 kronor vid periodens ingång.

Kristdemokraten Stefan Attefall, med ansvar för utnämningspolitiken i alliansregeringen, hänvisar löneskillnaderna i kön på den tidigare bristen på kvinnor på toppositioner:

– Nu bygger vi upp en grupp kvinnor som kan vara intressanta att rekrytera till de större myndigheterna. det går åt rätt håll även om man kan tycka att det går för sakta, säger han till Dagens Nyheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: