Handels säger ja till LO-samordningen

2011-09-23 | FemPers padlock

EKONOMI

Fackförbundet Handels ställer sig bakom LO-samordningen och kraven på högre lägstalöner och jämställda löner. Det beslutade förbundsstyrelsen i onsdags.

Läs också:

2011-09-09 Industrifack bromsar jämställda löner

2011-09-02 LO-samordning med jämställdhetsprofil

– Vi måste få bort de orättvisa löneskillnaderna mellan män och kvinnor, och se till att alla har en lön som går att leva på. Samordningen inom LO är viktig. LO-förbundens medlemmar utgör en stor grupp på arbetsmarknaden och med gemensamma satsningar kan vi få gehör för våra krav, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström i ett pressmeddelande.

I och med beslutet ställer sig Handels bakom LO:s krav på löneökningar med 3,5 procent eller minst 800 kronor i månaden samt en jämställdhetspott på 100 kronor för avtalsområden med en snittlön under 22 400 kronor. Ytterligare ett krav är att lägstalönerna ska höjas med minst 860 kronor.

Lars-Anders Häggström menar att jämställdhetspotten är ett viktigt verktyg för att minska löneskillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade yrkesområden. Bland de yrken som Handels organiserar skulle potten till exempel gynna butiksanställda.

Flera LO-förbund har tidigare sagt nej till LO-samordning: IF Metall, Industriförbundet Livs och GS (Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch). Men det finns också ett utbrett stöd för samordningen och jämställdhetspotterna, bland annat hos förbunden i 6F (Byggnads, SEKO, Transport, Fastighets, Elektrikerna och Målarna).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: