Bajen håller på att åka ur damallsvenskan.

Tungt läge för Bajen

2011-09-16 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Att Hammarbys herrfotbollslag just nu har det tungt i superettan vet de flesta om. Men hur många har egentligen koll på att läget kanske är ännu tyngre för damerna?

Med fyra omgångar kvar av damallsvenskan ser Hammarby ut att få lämna serien. Det vore i så fall första gången någonsin som de grönvita damerna inte finns i landets högsta serie.

– Det är kört. Vi visste att vår sista chans var att vinna mot Djurgården, säger Hammarbys tränare Tino Kautsoulakis till Feministiskt Perspektiv.

Förra året firade Hammarby Damfotboll 40 år. De firade genom att säkra det allsvenska kontraktet i sista matchen. De lyckades vinna hemma mot Kristianstad och förpassade därmed Skellefteålaget Sunnanå till Norrettan. Historien skulle inte upprepa sig fick vi höra då, Hammarby skulle aldrig hamna i den situationen igen.


Historiskt år

Tänk om de som sa det visste hur rätt de skulle få men hur fel det ändå skulle bli? Hammarby 2011 befinner sig nämligen i ett än mer knivigt läge än Hammarby 2010. Efter förlusten mot Djurgården återstår nu bara fyra matcher av damallsvenskan. På dessa fyra matcher måste laget bärga minst 8 poäng. Kopparbergs/Göteborg, Dalsjöfors, LdB FC Malmö och Umeå. Där har ni lagen som Hammarby har kvar att möta. Tre av lagen finns med i den jämna toppstriden och lär inte vika en tum. Dalsjöfors är redan klara för nedflyttning men lär kämpa till sista blodsdroppen mot Bajen, de vill nämligen inte lämna damallsvenskan utan att ha vunnit en enda match. Men 2012 kan bli ett historiskt år för svensk damfotboll. Det kan vara första året som landets högsta damserie inte innehåller ett lag som Hammarby.

– Det skulle kännas väldigt overkligt. Vi har lyckats spela så många år i högsta serien och ändå hållit en så pass hög klass. Och helt plötsligt kanske vi helt plötsligt inte är så bra, säger Hammarbys ordförande Annika Vikander och menar på att laget ännu inte gett upp hoppet om ytterligare än säsong i damallsvenskan.

– Om vi åker ut måste vi få låta det sjunka in efter säsongen, Vi måste titta på helheten. Men hoppet lever tills sista slutsignalen ljuder, säger hon och det är väl det hon måste säga? En ordförande kan helt enkelt inte ge upp innan loppet är helt kört.

Tränaren Tino Kautsoulakis är mer negativ än Vikander.

– Det är kört. Vi kan inte ta 10 poäng mot lag som Göteborg, Malmö och Umeå, säger tränaren Tino Kautolakis och utvecklar:

– Vi har tagit 7 poäng i serien hittills, det ska till ett mirakel om vi ska klara det.


Inte tagigt sista chansen

Tino är öppen och ärligt med att varken han eller laget tror på mirakel. I en värld där bottenlag ofta tävlar om vem som kan komma dragandes med flest slitna klyschor om att läget kan räddas känns det befriande att prata med Tino. Han berättar hur laget, inför måndagens match mot Djurgården pratat om att där och då var sista chansen att rädda kontraktet. Efter matchen konstaterade de att de inte tagit den där sista chansen.

Förklaringarna till varför laget hamnat i denna situation är många. Enligt Tino beror det på att många nyckelspelare varit skadade, och då laget har en tunn trupp håller det inte i längden. Hammarbys ordförande Annika Vikander menar på att det finns fler orsaker.

– Generellt säger folk att ”Hammarby har ingen koll på ekonomin”. Vi har velat hålla oss utanför det och har hållit hårt i pengarna. Därför har vi kanske inte köpt in spelare från andra länder. Vi har istället velat jobba med ”Hammarbyhjärtat”.

Tino konstaterar också att det är ”skittråkigt” att Hammarby är på väg att trilla ur allsvenskan men ser inte det som någon överraskning.

– Alla lag och idrottsföreningar som sakta åker längre ned i tabellen hamnar i den situationen. Tids nog åker man ur. Sen är det jävligt oturligt att det sker just nu när Hammarby försökt göra en nystart.


Inte bara negativt

Frågor som dyker upp i intervjuer likt denna vädras även med Tino. Kommer han att vara kvar i Hammarby? Hur ser det ut på spelarfronten och kommer laget göra en Piteå och åka ned och vända eller kommer de köra ett återtåg à la Leksand – varje år sikta på uppflyttning till elitserien men aldrig nå hela vägen fram? För att svara på frågorna i tur och ordning. Det är inte omöjligt att Tino blir kvar i Hammarby, han vill bygga långsiktigt och har ett kontrakt som kan förlängas efter säsongen. På spelarfronten ser det mer osäkert ut.

– De stora namnen måste lämna på grund av deras landslagssituation. Men jag hoppas att ett antal av talangerna stannar. Sen måste vi få in nytt också, berättar han. Och han menar också på att en nedflyttning till ettan inte bara är negativt.

– Det är inte så att jag försöker dra fram det positiva, för det är egentligen inte positivt att åka ur. Men nu kanske vi får ett bättre lugn. Vi behöver inte stressa. Det är inte säkert att vi går upp i damallsvenskan direkt igen, det är en långsiktig plan vi jobbar med.

Om, eller när, Hammarby åker ned i ettan tar en lång svit slut. Laget som endast vunnit ett SM-guld och på senare år harvat i bottenskiktet av tabellen har trots allt alltid funnits där. Vinnarna varierar, förlorarna lika så, men en sak har alltid varit den samma i den högsta damserien: Hammarby har alltid funnits där. Sedan 1973 då första SM-guldet delades ut. Hammarby har sällan varit bäst men alltid klarat sig undan nedflyttning. Nu ser det minst sagt mörkt ut för klubben från söder. Hoppet lever, men även om hoppet sägs vara det sista som dör krävs det ett mirakel för att Bajen ska klara sig kvar även i år. Måndagens svidande derbyförlust gör att laget sjunker ännu längre ned i det svarta hålet. Drömmarna om SM-guld försvinner längre bort och en verklighet med matcher mot lag som Bollstanäs, Vasalund och Rågsved kryper allt närmare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: