Nytt kontor till stöd för kvinnors organisering i Irak

2011-09-16 | FemPers padlock

UTRIKES

Kvinna till Kvinna öppnar kontor i Erbil i irakiska Kurdistan. Närvaron betraktas som viktig i kontakterna med lokala kvinnorättsorganisationer i Irak sedan samarbete inleddes 2007.

– Kontoret i Erbil ska fungera som en stöttepelare för kvinnorättsaktivister och grupper i hela landet, inte minst i deras arbete för datt involvera kvinnor i freds- och återuppbyggnadsarbetet. Att vi nu finns på plats underlättar för oss att följa deras arbete samt att ge stöd till fler kvinnorättsorganisationer, säger Lena Ag, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna i ett pressmeddelande.

Våldet och det politiskt instabila läget i landet begränsar särskilt kvinnors möjligheter till utbildning och sysselsättning. De som kräver respekt för sina mänskliga rättigheter riskerar att utsättas för hårda motangrepp. I juni i år antogs en ny lag av regionalstyret i irakiska Kurdistan som förbjuder våld mot kvinnor.

– Vi stödjer bland annat kvinnorättsorganisationer i deras ofta tunga och svåra arbete för att trycka på myndigheter och polis i att tillämpa lagen. Så länge den inte används blir det i princip omöjligt för kvinnor att kräva sina rättigheter, konstaterar Jenny Carlbom, som arbetar på Kvinna till Kvinnas nyöppnade kontor i Irak.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: