Misshandel i hemmet täcks inte av hemförsäkringen

2011-09-09 | Gunnar Loxdal padlock

KRÖNIKA/EKONOMI

Har du drabbats av att bli misshandlad i hemmet av din partner? Glöm ersättning från hemförsäkringen – där gäller inte överfallsskyddet vid misshandel i hemmet.

Däremot kan du faktiskt få ersättning från din olycksfallsförsäkring!

De flesta hemförsäkringar har ett överfallsskydd. Det innebär att du kan få ersättning om du drabbas av ett överfall på allmän plats – antingen av en okänd gärningsman eller av en känd gärningsman som inte har råd att betala något skadestånd till dig.

Överfallsskyddet gäller däremot inte alls om du blir misshandlad av din partner i hemmet. Visst låter det lite märkligt.

Överfall på stan kan ge dig pengar ur hemförsäkringen, misshandel i hemmet ger dig inte ett öre. Mellan varven får detta förhållande viss uppmärksamhet, i media och av politiker. År 2006 försökte Vänsterpartiet motionera om att regeringen skulle lägga fram förslag till lagstiftning om att överfallsskyddet i hemförsäkringen även ska gälla för en skadelidande som utsatts för våld av en medförsäkrad familjemedlem. Men motionen fick inget stöd av riksdagsmajoriteten.

Ett argument som brukar framföras för att hemförsäkringens skydd inte ska gälla överfall i hemmet, är att det kan slå väldigt snett om det betalas ut skadestånd till en misshandlad hustru. Då hamnar ju pengarna liksom ändå i den gemensamma äktenskapsekonomin. På så vis får gärningsmannen del av den ersättning som hans misshandlade hustru får från försäkringsbolaget.

– Problemet är att om man exempelvis betalar ut pengar till en misshandlad kvinna, så kan det resultera i att hennes man tar pengarna. Det är svårt att låta skadeersättning i sådana fall bli enskild egendom eller något liknande. På motsvarande sätt betalas det inte ut någon ersättning om det sker stölder inom familjen, säger Caroline Uliana som är externinformationschef på försäkringsbolaget If.

– Det är inte någon fråga som är helt enkel, och frågan har diskuterats internt i branschen. Som det ser ut finns det dock inga planer på att ändra på principerna i försäkringsbolagen i dag. Men faktum är att det inte är helt omöjligt att få ekonomiskt stöd från sitt försäkringsbolag, om man drabbas av misshandel i hemmet.

Många svenskar har en olycksfallsförsäkring, exempelvis genom en gruppförsäkring via facket eller via jobbet. Och olycksfallsförsäkringen gäller oavsett var och hur du har drabbats av en skada.

– När det gäller olycksfallsförsäkringen handlar det inte om hur skadan har uppkommit, utan bara att du har blivit skadad, säger Caroline Uliana.

Men borde inte samma resonemang kunna användas som när det gäller hemförsäkringen, det vill säga att det blir stötande om ersättningen går rakt in i hushållskassan så att gärningsmannen kan få del av pengarna?

– Det kan man kanske tycka, men uppenbarligen har man resonerat på ett annat sätt när det gäller villkoren för olycksfallsförsäkringen, säger Caroline Uliana.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: