Ny pjäs om äggstocken som karaktärsdrag

2011-09-02 | Lina Arvidsson padlock

KULTUR

På söndag har pjäsen That takes ovaries, skriven av Rivka Solomon och Bobbi Asubel, premiär i Los Angeles. Det skriver tidningen Ms. Magazine. Ovaries (på svenska: äggstockar) får illustrera den kraft och styrka som vanligtvis menas när man säger "cojones" (ung, "stake"). Ovaries blir i det här fallet är ett karaktärsdrag som tillåter kvinnor att vara modiga, fräcka och fantastiska.

Pjäsen bygger på Solomons bok med samma namn. Den handlar om kvinnor som slagit tillbaka mot förtryck, förhindrat våld eller på annat sätt stått upp för sina rättigheter. Vissa av historierna handlar förvisso om övergrepp och kvinnohat men framförallt vill man visa hur kvinnorna själva har besegrat dessa negativa krafter. Kvinnorna i pjäsen visar vad det innebär att slåss för sin rätt och att inte ta någon skit.

Föreställningen avslutas med en öppen mikrofon där publiken får berätta om sina egna erfarenheter av mod i äggstockarnas namn. Att bryta ner barriären mellan publik och skådespel i politiska föreställningar kan vara ett sätt att på sikt ändra rådande förhållanden. Solomon understryker i sin bok att det inte handlar om att ha vissa organ eller kromosomer utan om att identifiera sig som en kvinna med Attityd.

Föreställningen är en del av ”Los Angeles Women's Theatre Project” – en icke vinstdrivande organisation som ägnar sig åt att lyfta och uppmuntra kulturprojekt som bevakar kvinnors intressen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: