"Förläng Wallströms mandat"

2011-09-02 | FemPers padlock

UTRIKES

Margot Wallströms mandat som FN:s särskilda sändebud mot sexuellt våld i krig löper ut om ett halvår. Sedan hon tillträdde posten i februari 2010 har Wallström fokuserat på att få slut på straffriheten för det sexuella våldet och drivit igenom resolution 1960, som likställer våldtäkt med andra krigsbrott, i FN:s säkerhetsråd. Resolutionen gör det möjligt att lista förövare enligt vissa kriterier och har bidragit till att ansvar börjat utkrävas för massvåldtäkter i Demokratiska Republiken Kongo.

UN Women Sverige, uppmanar nu den svenska regeringen att omgående ta upp frågan om en förlängning av mandatet.

– Det är helt orimligt att tro att man på två år skall kunna genomföra en förändring när det gäller synen på och behandlingen av kvinnor i krig och konflikter. Detta är ett långsiktigt arbete och därför måste Margot Wallströms uppdrag förlängas, säger Margareta Winberg, ordförande för UN Women Sverige.

Våldtäkter förekommer mer eller mindre systematiskt i alla krig och väpnade konflikter, men omgavs länge av en kompakt tystnad. Straffrihet bidrar till att övergreppen kan fortsätta, även när striderna upphört.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: