Debattera mänsklig säkerhet efter 11 september

2011-09-02 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

I går, den 1 september, drog Kvinna till Kvinna igång en debattvecka om terror, kön och makt med ett seminarium på temat. Den gedigna forskningsrapporten A Decade Lost – Locating Gender in US Counder Terrorism stod i fokus.

Forskaren Jayne Huckerby berättade om hur antiterrorlagarna, inte bara på övergripande nivå, begränsat möjligheten för civilsamhällets organisationer att kräva respekt för kvinnors rättigheter – till exempel genom att strypa biståndet eller rikta utbildningsprojekt till pojkar. Militära insatser som har haft det direkta syftet att förbättra kvinnors situation har dessutom misslyckas på grund av att man inte tagit reda vad kvinnorna har att säga. FN:s säkerhetsråd har i flera resolutioner slagit fast att kvinnor måste involveras på alla nivåer, men det sker alltså fortfarande inte, med konsekvensen att resurser riktas fel, slösas bort och motverkar syftet.

Nästa vecka publicerar Fempers artiklar om rapporten, hur den mottagits i USA och om utvecklingen i Irak. Till dess går det att lyssna på Ekots inslag om hur terrorlagarna slagit mot jämställdheten, läsa en artikel om rapporten i DN och delta i debattveckan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: