Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Gudrun Schyman samtalade om sin tid som partiledare.

Giganter på turné?

2011-08-26 | Ida Ali padlock

INRIKES

I helgen samtalade Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Gudrun Schyman inför ett fullsatt Rival i Stockholm. Förväntningarna var höga och kanske blir det turné i höst?

Läs också Elisabet Wahls personliga krönika eller se samtalet i sin helhet på SVT Play eller på Feministiskt initiativs kanal på Bambuser

Över sjuhundra personer trängdes i salongen på Rival på Södermalm i Stockholm innan samtalet mellan Sahlin, Wetterstrand och Schyman kunde börja. Rivals ägare Benny Andersson, som stött även tidigare evenemang arrangerade av Feministiskt initiativ, hade upplåtit lokalen, vilket var en av förutsättningarna för att iscensätta projektet.

Initiativtagaren till samtalet, Linda Andersson, berättar att tanken med kvällen var att detta ska vara startskottet till att försöka lyfta jämställdhetspolitiken fram till valet 2014.

– Reinfeldt pratar jättemycket om ordning och reda i finanserna, men det finns ingen motsättning i att också nämna jämställdhet, jämlikhet och social frågor, för att lyfta upp detta i debatten. Ordning och reda i finanserna kan man ha i alla fall, menade Linda Andersson.


Fullsatt i salongen

Lokalen på Rival rymde sjuhundra personer och arrangörerna tvingades neka minst hundra som inte fick plats.

Stämningen var laddad och under ihållande applåder äntrade Gudrun Schyman, Mona Sahlin och Maria Wetterstrand scenen.

Inledningsvis lades fokus på bakgrunden till panelens politiska intresse. På frågan om de kände varandra svarade Maria Wetterstrand att när hon blev språkrör i MP var Gudrun Schyman partiledare för V och i den vevan inleddes också samarbetet mellan V, MP och S. Hon berättade skrattande att de hade suttit på partiledarträffar hemma hos Göran Persson, varpå Gudrun Schyman snabbt flikade in ett ”huuva”.

Maria Wetterstrand och Mona Sahlin möttes på ”lära-känna-varandra-träffar”, mellan S och MP. ”Förskräckligt” sa Mona Sahlin. ”Ja, det var faktiskt ganska plågsamt” sa Maria Wetterstrand.

Samtalet fortsatte med personliga milstolpar och snabba humoristiska inslag som parerade mellan meningsskiljaktigheterna. En sak som de enades kring vara att man som medlem ofta måste gå hela vägen från ett ungdomsförbund och uppåt för att bli respekterad:

– Det är svårt när man kommer utifrån. Det blir lite väl mycket av ”adel”. Det som upprört mig de senaste åren är alla de som kommer med utländsk bakgrund. De kan ha en fantastiskt lång politisk erfarenhet. Men om de inte varit med i Unga Örnar eller SSU så räknas inte det, menade Mona Sahlin.

Alla tre pratade mycket om betydelsen av stöd kvinnor emellan och där var samtliga överens om att det är oerhört viktigt för att man som kvinna ska orka verka i den politiska miljö som präglas så oerhört mycket av patriarkala strukturer. Systerskapet, inom partierna och över blockgränserna, diskuterades men enligt Sahlin, Wetterstrand och Schyman lyste det ofta med sin frånvaro. Maria Wetterstrand var lite skeptisk till just begreppet systerskap.

– Jag förstår inte riktigt vad ni menar med systerskap. För mig betyder det att jag är lika hård mot Maud Olofsson som jag är mot Jan Björklund. Att visa henne den respekten att jag tar det hon säger på lika stort allvar.


Feminismen

Varken Mona Sahlin eller Gudrun Schyman var feminister när de gick in i politiken, men efter att de mer och mer blev varse de patriarkala strukturerna, växte också det feministiska engagemanget fram hos dem.

– Feminist ville ingen vara, det var ju ett skällsord, sa Gudrun Schyman.

Maria Wetterstrand var tydlig med att hon inte kallar sig feminist, men att hon verkar feministiskt, vilket hon tyckte var betydligt viktigare.

– Så länge som Göran Person kallar sig för feminist så anser jag att begreppet inte har någon betydelse, sa Maria Wetterstrand.

Gudrun Schyman ställde en fråga till Mona Sahlin om hur de socialdemokratiska kvinnorna stod ut under Göran Perssons tid, när han gång på gång körde över dem? Samtalet gled då in på begreppen lojalitet och solidaritet. Schyman ansåg att lojaliteten mot partierna oftast används som härskartekniker och bidrar till att tysta de egna medlemmarna. Men Mona Sahlin ansåg att lojalitetens egentliga betydelse – lojaliteten mot idéerna – är viktig, men självklart inte om den bidrar till härskartekniker.

Avslutningsvis fick de tre före detta partiledarna svara på vilka morgondagens feministiska reformer är, och ställa en fråga till varandra.

Mona Sahlin hade i takt med att hon blivit feminist ändrat åsikt gällande föräldraförsäkringen.

– Vi måste få en individuell föräldraförsäkring. I början på nästa mandatperiod hoppas jag på att detta har blivit verklighet.

Frågan gick till Maria Wetterstrand som valde att lyfta fram barnen:

– Jag tycker att en av de viktigaste sakerna vi kan göra är att stötta våra barn att växa upp som fria människor. Möjlighet att göra fria val. I dag blir de inknuffade i könsroller. De blir begränsade på grund av att de förväntas eller inte förväntas göra vissa saker.

Gudrun Schyman ansåg att lönediskrimineringen mot kvinnor är en demokratisk skandal.

– Jag tycker detta är fullständigt oacceptabelt. Att vi efter 30 års diskussioner om jämställdhetspolitik fortfarande har precis samma löneskillnader. Jag tycker att det är ett nederlag för demokratin.

Efter samtalet svarade paneldeltagarna på hur de resonerat när de ställde upp på samtalet. Maria Wetterstrand tillfrågades redan inför Almedalen.

– Jag fick en fråga inför Almedalen, men jag skulle inte dit så det fungerade inte då. Då föreslog jag att de skulle försöka lägga det någon annan dag. Jag tycket det lät som en jättebra idé.

För Mona Sahlin var det inget svårt val:

– För mig var det självklart. Feminism, systerskap och så dessa två fantastiska kvinnor. Jag tycker att det blev så roligt. Vi står redan och småviskar om hur vi ska ta det vidare.

Gudrun Schyman hoppades att den här formen ska göra politiska diskussioner mer tillgängliga:

– Jag tror att det kan vara ett sätt att lyfta politiken, i stället för de traditionella partidebatterna. Att prata om detta på ett sätt som intresserar väldigt många. Det visar ju denna kväll. Det är ju packat i lokalen. Detta är ett annat sätt att intressera människor för att engagera sig. Jag tycker det blev jätte bra.

Vad kommer ni fram till?

– Kanske blir det en turné.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: