Självkritiskt fack undersöker HBTQ-tolerans på jobbet

2011-08-19 | FemPers padlock

EKONOMI

Nästan var femte anställd i Sverige upplever att det finns fördomar mot homo- bisexuella och transpersoner på deras arbetsplats. Bara en av tre anställda skulle säga ifrån om någon drar ett nedsättande skämt om HBT-personer. Det visar en ny undersökning LO låtit göra med hjälp av Novus Opinion.

I undersökningen, som presenteras i sin helhet senare i höst, anser 57 procent av de tillfrågade att man kan vara öppen med sin sexuella läggning på arbetsplatsen. Nästan var tionde svarar dock nej på den frågan.

Bland LO-medlemmar anser hela 17 procent att man inte kan vara öppen med sin homo- eller bisexuella läggning på den egna arbetsplatsen. Enligt undersökningen känner dessutom endast tre av tio till hur facket kan hjälpa den som utsätts för diskriminering eller trakasserier på jobbet. Det är dock något fler LO-medlemmar som uppger att de känner till detta.


Anledning till självkritik

– Trots det fackliga arbete vi lagt ner, och trots de lagar och rättigheter vi fått för att skydda människor från diskriminering kopplat till sexualitet och könsidentitet, så finns alltså mycket kvar att göra. Här finns anledning till självkritik, inte minst för oss inom facket, säger LOs vice ordförande Ulla Lindqvist.


- Vi måste nu öka insatserna för att utbilda våra förtroendevalda i diskrimineringslagarna och i hur verkligheten för homo-, bisexuella och transpersoner ser ut. Det måste vara självklart att vända sig till facket om man blivit diskriminerad på grund av sexuell läggning.

LOs pressinformation

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: