#slakthusgate - en sorglig historia om genusomedvetenhet

2011-08-06 | Katerina Nilsson padlock

KULTUR

Under denna Pridevecka har även annat, mindre muntert, pågått. Inte minst den så kallade #slakthusgate. Slakthuset är en Stockholmsklubb kring vilken en absurd debatt rasat.

Debatten satte igång när dj:n Tova Wellton postade på Slakthusets facebooksida att de borde boka fler kvinnliga dj:s. Slakthusets bokare, Johannes Drakenberg,replikerade att den enda anledningen till kommentaren var att Tova Wellton sjalv ville bli bokad.

Debatten som idag, fredag, bestar av 259 poster på slakthusets facebooksida och som pågar parallellt på twitter under hashtaggen #slakthusgate och på flera olika bloggar, har allt en genusomedveten debatt bör ha.

Här finns manliga bokare som påstår att så fort tjejer blir lika duktiga som killar kommer de bli bokade. Här finns kvinnliga dj:s som inte vill bli bokade "bara för att de är tjejer". Vi har genusmedvetna individer som försökt påpeka den strukturella snedvridning som finns och människor som bara vill provocera eller som genuint blivit provocerade. Alla har sagt sitt. Och det pågår än.

Vad som framgått av debatten är den totala avsaknad av genusmedvetenhet som råder på Slakthuset, och kanske inom klubbvärlden i stort. Liksom hur någon som påvisar detta genast blir persona non grata. Tova Wellton, den kvinnliga dj:n som startade debatten, har blivit dödshotat på grund av sina åsikter.

Slakthuset fortsätter boka manliga dj:s, till de kvinnliga kan visa att de ar "lika bra" som de manliga. Feminister rasar. Antifeminister hejar på. På den har fronten har det varit en sorglig vecka för jämställdheten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: