#sthlmpride: Migrationsverket blockerades av aktivister

2011-08-05 | FemPers padlock

INRIKES

Aktivister blockerade Migrationsverkets utställningstält i Prideparken på torsdagen. Manifestationen följer upp tidigare aktioner och protester mot Migrationsverkets avvisningar av hbtq-personer. Aktivisterna kallar sig Asylrörelsen och består av ett nätverk av enskilda aktivister.

Vid ett Stockholm Pride-seminarium om hbtq-personers rätt till asyl i Sverige sa RSFLs ordförande Ulrika Westerlund på torsdagen att vi har en bra lagstiftning vad gäller HBTQ-personers rätt att söka asyl i Sverige.

– Problemet är att lagen inte tillämpas! Istället söker Migrationsverkets handläggare efter kryphål i lagen som möjliggör utvisningar. Det är häpnadsväckande avslagsbeslut man får läsa, fortsatte hon enligt ett referat som publicerades på www.makthavare.se, en plattform för Asylrörelsen.

Ulrika Westerlund fortsatte, enligt referatet på hemsidan, med att anklaga Migrationsverket för att bortse från problemen för hbtq-personer som utvisas till länder där de riskerar dödsstraff om de lever dolt.


Bryter mot lagen

– Detta strider mot svensk lag, som säger att ingen människa ska skickas tillbaka till ett land där man måste leva sitt liv dolt med risk för att annars bli dödad, citeras Ulrika Westerlund.

Enligt referatet sa Ulrika Westerlund också att alliansen i sin regeringsförklaring 2006 – i ett eget avsnitt – tog upp att Sverige är ett land där utsatta HBTQ-personer ska kunna få en fristad. Något som alliansregeringen inte prioriterat under mandatperioden.


Saknar kunskap om genus och hbtq

Migrationsverket har nyligen presenterat två rapporter gällande hbtq-personers rättigheter att få asyl i Sverige. En av dem som arbetat med rapporterna, Anna-Maria Sörberg, sa enligt www.makthavare.se att handläggarna på Migrationsverket saknar kunskap dels om genus och hbtq i stort, dels om hur det är att leva i respektive land som hbtq-person. Den så kallade landinformationen är enligt Anna-Maria Sörberg undermålig och baserar sig snarast på sexuell praktik och identitet istället för en fördjupad kunskap om till exempel genus.

– Det är svårt för handläggarna att fatta beslut utifrån den knapphändiga informationen, sa hon.

Hicham Elkahtib på Antidiskrimineringsbyrån i Västernorrland, med stor erfarenhet av asylprocesser för hbtq-personer, sa att Migrationsverket behöver lära sig hur exempelvis klansamhällen som bygger på hederstänkande fungerar.

– Vad händer om vi skickar tillbaka en lesbisk kvinna till en familj med kollektiva patriarkala strukturer? Jo hon dödas eller blir bortgift med en man.


Hittar på, av rädsla

Elkahtib sa också att handläggarna bör känna till att en nyanländ HBTQ-person sällan vågar berätta direkt att man söker asyl på grund av sexuell läggning. Kanske av fruktan för att tolken känner dennes familj och berättar det han/hon fått höra.

– Istället hittar den nyanlända på en historia och långt senare, när personen fått ta del av sina rättigheter, läggs skälet med sexuell läggning till, i förklaringen. Då är det ofta för sent, för då anses man inte trovärdig hos Migrationsverket.

Utifrån den kunskap man fått från rapporterna har en begränsad andel anställda – på alla nivåer – på Migrationsverket utbildats i bland annat genus.

Sofia Sjöö från Migrationsverket sade att målet med insatsen var att den ska permanentas men att den i dagsläget endast bedrivs som ett projekt.

Källa: www.makthavare.se

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: