Journalister mördas i Veracruz

2011-07-29 | FemPers padlock

UTRIKES

Vid gryningen i tisdags hittades kriminaljournalisten Yolanda Ordaz de la Cruz död, efter att ha varit försvunnen under två dygn. Hon arbetade på dagstidningen Notiver i Veracruz och bevakade polisiära frågor där, med över 20 års erfarenhet i yrket.

Redan samma morgon hölls en presskonferens där statsåklagaren Reynaldo Escobar Pérez avfärdade att mordet kunde handla om en kränkning av yttrandefriheten. Detta trots att mordutredningen knappt hunnit påbörjas.

Istället antydde myndigheterna att det kan ha funnits kopplingar mellan Yolanda Ordaz de la Cruz och den organiserade brottsligheten.

Flera yttrandefrihets- och kvinnorättsorganisationer, däribland den feministiska nyhetsbyrån Cimac, har utfärdat en varning där de kräver att ansvariga myndigheter uttömmer alla spår i utredningen innan de gör förhastade officiella uttalanden. Förutom att de är nedvärderande mot mordoffret kan den typen av uttalanden försätta hennes familj i fara samtidigt som de inte kan räkna beskydd om så krävs.

Det senaste halvåret har Veracruz varit ett av de mest riskfyllda områdena i Mexiko för pressen. Yolanda Ordaz de la Cruz är den tredje av Notivers journalister som mördats på lite över en månad. Den 20 juni mördades hennes chef Miguel Ángel López Velasco och dennes son Miguel Ángel Solana. Yttrandefrihetsorganisationen Cencos har dokumenterat sju fall av allvarligt våld mot journalister tidigare i år.

Med hänvisning till yttrandefrihetslagstiftningen kräver de att åklagarmyndigheten snabbt och effektivt utreder morden på Yolanda Ordaz de la Cruz och hennes kolleger, samt att de breddar utredningen med särskilt fokus på om de tystats på grund av sin journalistik.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: