Ekonomisk otrohet är ett allvarligt hot mot relationer

2011-07-29 | FemPers padlock

EKONOMI

Tre av tio amerikaner, både kvinnor och män, har besparingar som de håller dolda för sina partners. Vid upptäckten av hemliga tillgångar händer det att avslöjandet medför skilsmässa. Fenomenet kallas för ekonomisk otrohet, uppger norska Aftenposten.

I stöveln låg 43.836 danska kronor

Ida Thomsen stod och sorterade kläder som hon hade samlat in till en loppmarknad i Aarøsund, Danmark, enligt JV.dk

- Det var så att jag fick gåshud när jag hittade bunten med 43.836 kronor, säger Ida Thomsen till JV.dk.

Mellan sedlarna låg en gammal bankbok och med hjälp av den kunde hon söka upp ägaren till pengarna, i Haderslevs kommun. Han hade givit bort stövlarna och lite andra kläder efter att hans hustru hade dött.

Mannen hade inte haft en aning om fyndet i stövlarna, som Ida Thomsen gav tillbaka till honom.

Journalisten Andreas Bakke Foss har läst en ny undersökning av Harris Interactive, ett internationellt undersökningsföretag, om så kallad ekonomisk otrohet. Undersökningen visar att tre av tio amerikaner begår ”äktenskapsbrottet” ekonomisk otrohet, genom att ljuga för sin make/maka om sin egen ekonomi och vad de verkligen tjänar.

Den amerikanska undersökningen grundar sig på svaren från 2019 vuxna personer. Av svaren framgår att 31 procent av de som lever i en relation där man har gemensam ekonomi inte berättar hela sanningen om sin egen ekonomiska status för sin partner.

Gömmer kontanter

Antingen handlar ”otroheten” om att de gömmer kontanter, eller bankkonton eller så ljuger de om storleken på lån och inkomst.

- Ekonomisk otrohet inom äktenskapet är en ny normal, skriver Forbes.com, som var initiativtagare till undersökningen tillsammans med National Endowment for Financial Education (Den nationella stiftelsen för ekonomiska utbildningar) i USA.

En tredjedel av respondenterna i undersökningen uppger att de har blivit lurade beträffande gemensamma tillgångar inom en relation och det är både kvinnor och män som producerar lögnerna, enligt resultaten skriver Andreas Bakke Foss.


Undergräver förtroende

- Detta leder till stora problem inom relationer, säger Ted Beck, chef för National Endowment for Financial Education.

16 procent av de personer i undersökningen som har varit med om att deras partner har ljugit om ekonomien, säger att de tog ut skilsmässa när otroheten upptäcktes. 11 procent uppger att upptäckten medförde en längre separation men de flesta, 76 procent av, klarade sig med ett eller flera uppslitande gräl på tumanhand. Fyra av tio hävdade att den ekonomiska otroheten hade medfört ett minskat förtroende för deras partner.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: