”Don’t Ask, Don’t Tell” upphävs

2011-07-29 | Katerina Nilsson padlock

UTRIKES

Den 20 september i år är ”don’t ask, don’t tell”-lagen ett minne blott. Lagen antogs 1993 och innebar att homosexuella fick tjänstgöra i den amerikanska armén under förutsättning att de inte gick ut med sin sexualitet offentligt.

Upphävandet av lagen sattes igång den 2 februari 2010 då den marine amiralen Mike Mullen inför Senatens Armed Services Committee (ung. armékommitté) vittnade om att det var dags för att återkallande av lagen.

Det sista steget för i processen togs den 22 juli i år då USA:s president Barack Obama attesterade upphävandet av lagen. Därmed står det klart att från och med september i år kommer homosexuella som tjänstgör i den amerikanska armén att kunna vara öppna med sin sexualitet.

USA:s försvarsminister Leon E. Panetta ser förändringen som viktig och nödvändig och åtgärder har vidtagits för att implementeringen ska gå så smidigt som möjligt. Regelverk och policy har setts över, och utbildning om upphävandet har än så länge getts till 1.9 miljoner av de militärtjänstgörande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: