Höga klackar på Kabuls gator

2011-07-15 | FemPers padlock

UTRIKES

Ett 20-tal afghanska kvinnor gick på torsdagen ut i höga klackar och med sjalar om huvudet i en enkel manifestation, rapporterar Reuters. Deras paroll? "Gatan tillhör också mig".

På plakaten stod också att "Vi kommer inte acceptera förolämpningar längre". De protesterade mot att kränkas, tafsas på och förföljas på Kabuls gator.

– Idén bakom trakasserier på gatorna är att kvinnor inte borde vara utanför sina hem, sade en av initiativtagarna och grundarna av organisationen Young Women for Change, Noor Jahan Akbar.

Internationell uppmärksamhet har ofta fokuserat på de mest extrema attackerna mot kvinnors frihet. De sexuella trakasserierna på gatorna är ett stort hinder i vardagen för unga kvinnor. Akbar är 19 år och studerar musik och litteratur vid ett universitet i USA och återvänder till Kabul på somrarna. Hon har kritiserats för att hon "importerar en idé från väst", men hon svarar att kvinnors frihet inte är något väst uppfunnit, och att kvinnor redan på profeten Muhammeds tid kunde gå ut, göra affärer och vara säkra.

Polisen dirigerade om trafiken så att aktivisterna kunde gå flera kilometer och dela ut sina flygblad. Omaid Shirfi, 25, som arbetar för the Afghan Transition and Coordination Commission, sade att han ville gå med kvinnorna för att visa sympati med deras situation och främja förändringar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: