Arbetsgivare mörkar resultat

2011-07-15 | FemPers padlock

EKONOMI

En rapport från Handels och Hotell- och restaurangfacket visar att sänkta arbetsgivaravgifter inte har skapat fler jobb åt unga i servicebranscherna.

I ett försök att motbevisa resultaten hävdar arbetsgivarorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) nu att sysselsättningen bland unga ökar – men deras statistik gäller inte de utpekade branscherna och är missvisande, enligt facken. Rapportens huvudpoäng, att inte heller sänkta lägstalöner skulle skapa fler jobb åt unga, nämns inte alls av arbetsgivarorganisationen.

– Det är beklagligt att de inte vill diskutera en så här viktig fråga på ett ärligt sätt. De använder tveksamma metoder och irrelevanta fakta för att ifrågasätta rapportens slutsatser och det är inte seriöst, säger Ella Niia ordförande för Hotell- och restaurangfacket, i ett pressmeddelande.

Rapporten ”Lägstalöner och den svenska modellen” bygger på partsgemensam statistik fram till september 2010. SHR väljer dock att hänvisa till annan statistik från hösten 2010, som enligt organisationen visar att fler unga har anställts. Men offentlig statistik från SCB visar faktiskt att andelen anställda unga tvärtom har minskat från september 2010.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: