Södra Sudans självständighet

2011-07-08 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

I morgon lördag den 9 juli blir Södra Sudan en egen nation om allt går enligt planerna. På torsdagsmorgonen, vid ett möte i Almedalen, fattade den svenska regeringen beslutet att erkänna republiken, twittrade Carl Bildt. In i det sista är situationen spänd i de oljerika gränstrakterna mot norra Sudan. Förhandlingar om Abyei-disktriktet är ännu inte slutförda och det finns stora farhågor om att utropandet av republik kommer att utlösa nya strider.

Självständigheten innebär samtidigt en unik chans att säkerställa respekten för kvinnors rättigheter i Södra Sudan, enligt Margot Wallström, FN:s särskilda representant mot konfliktrelaterat sexuellt våld. Om det skriver hon i en artikel i Huffington Post.

Hennes team av experter bjöds in när förslaget till ny konstitution höll på att utarbetas under våren. De lämnade ett antal rekommendationer som garanter för kvinnors rättigheter, att straffriheten vid sexuellt våld mot kvinnor upphör och att fortsatta övergrepp förebyggs.

Kvinnor i Sudan är oroliga att deras medverkan i kampen för självständighet ska glömmas bort när den nya staten är bildad. Sedan fredsavtalet 2005 har det funnits en interimskonstitution som garanterar kvinnor lika rättigheter och en kvot på minst 25 procents representation i beslutande och verkställande organ. Traditionella könsroller och låg läskunnighet är fortfarande ett hinder för kvinnornas meningsfulla medverkan konstateras i en artikel på organisationen AWID:s hemsida, där självständigheten för Sudans kvinnor diskuteras.

Än så länge är det oklart vad som står i den nya konstitutionen som antogs av regeringen i veckan. In i det sista var internationella observatörer oroliga för vad de befarade skulle bli en fortsatt centralisering av makten. Och även om Margot Wallströms rekommendationer tagits tillvara i den nya konstitutionen behöver de omsättas i handling.

Den unga studenten Safia Ishag väckte stor uppmärksamhet när hon tidigare i år vittnade om hur hon våldtagits av säkerhetsstyrkor för att hon deltagit i ungdomsaktivisters demonstrationer. Hon hoppas att fler ska våga bryta tystnaden.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: