Polen: Landet utan finanskris leder EU under jobbig period

2011-07-08 | Charlotte Haider padlock

EKONOMI

Det är ett land som i stor utsträckning lyckats hålla sig utanför finanskrisen som i förra veckan blev EU:s ordförandeland. Polen visar tillväxtsiffror och ett självförtroende som gör många andra medlemsländer både häpna och avundsjuka.

EU viktigt för polska kvinnor

Författaren Agnieszka Graff är en av den polska kvinnorörelsens förgrundsfigurer.

Enligt Graff var Polens inträde i Europeiska unionen 2004 en mycket viktig händelse. Medlemskapet tvingade Polen att införa förbud mot diskriminering och sexuella trakasserier.


Statistiskt sett hör Polens kvinnor till de modernaste i Europa. De står bakom vart tredje nystartat företag, vilket gör att Polen ligger långt före många andra EU-länder. Polska kvinnor innehar drygt en tredjedel av alla chefsposter på mellannivå, bara i Frankrike, Lettland och Litauen är andelarna större.

Kvinnor har också lagt beslag på viktiga högre chefsposter. Henryka Bochniarz är till exempel chef för det polska arbetsgivarförbundet sedan 1999. Under åtta långa reformår var juridikprofessorn Hanna Gronkiewicz-Waltz chef för den polska centralbanken, idag är hon överborgmästare i Warszawa.


Agnieszka Graff är nöjd med utvecklingen de senaste åren. Mycket av det som finns kvar att klaga på möter man även i andra europeiska länder. Kvinnor tjänar till exempel fortfarande mindre än män även om de utför likvärdigt arbete och det är mycket ovanligt att de klättrar allra högst upp i karriärstegen. 
Graff vet att det i det polska samhället finns krafter, som upplever kvinnans nya roll som ett hot och som till varje pris vill förhindra fri abort. Graff och många med henne kräver därför större inflytande i politiken. De förespråkar kvotering: alla partier bör reservera minst hälften av platserna till kvinnor i kommunala, regionala och nationella församlingar. Graff och hennes meningsfränder har samlat in nästan 150 000 namnunderskrifter till stöd för kvoteringskravet.

JAN PUHL
, 2010/Tempus

Polen – det nya Tyskland, säger den danska polenexperten Kai-Olaf Lang vid Stiftung Wissenschaft und Politik i Berlin i ett samtal med den danska dagstidningen Information. Kai-Olaf Lang syftar på att nu är det polackernas tur att upptäcka fördelarna med det europeiska projektet.

Polackerna är, till skillnad från många invånare i övriga EU-länder, fascinerade över fördelarna som har följt med medlemskapet.

- I en tid när många andra europeiska länder känner av en växande nationalism på grund av Euro- och skuldkrisen, är Polen ett land som ser till helheten. Polen har ett intresse som är överordnat kriserna; att EU-länderna knyts närmare varandra, säger Lang till Information.


Stabilitet ger tillväxt

År 2009 var Polen det enda EU-landet med tillväxt av sin bruttonationalprodukt (BNP). Ekonomiske experter hävdar att det först och främst beror på privata investeringar, stabil export och en stabil ekonomisk politik. Samtidig har Polen undkommit effekterna av finanskrisen på grund av hårt reglerad finanssektor.

Enligt finansinstitutet Bloomberg uppgick Polens ekonomiska tillväxt 3,8 procent år 2010. Prognosen för utgången av år 2011 är 4 procent.

I skuggan av de soliga siffrorna ligger dock ett betydande underskott i den offentliga budgeten, som år 2010 steg till 7,9 procent av BNP och den offentliga skulden är nära den kritiska gränsen 55 procent. Ändå är den ekonomiska optimismen stor i Polen, jämförd med andra östeuropeiska medlemsländerna. Framför allt för att Polen ridit ut finanskrisen på ett imponerande sätt, med tillväxt.


Utanför globala finanssystem

Kai-Olaf Langs bedömning är att det polska finanssystemets räddning har varit att bland annat bankerna inte har varit integrerade i de globala finanssystemen.

- Motsatsen ser vi bland de mer öppna och mindre ekonomierna i Väst- och Mellaneuropa, hävdar Lang och fortsätter: dessutom har Polen med sina 38 miljoner invånare en relativt stor inhemsk efterfrågan. Den egna efterfrågan har kunnat mildra effekterna av den försvagade export, som drabbat många andra länder.


Populära som grannar

Polens ekonomiske framgångar har även medfört förbättrade internationella relationer. Historiskt sett har Polen präglats starkt av sin klämda position mellan Tyskland och Ryssland. Men efter att liberalen Donald Tusk år 2007 ersatte Jaroslaw Kaczynski som premiärminister, har Polen steg för steg lämnat den tyskfientliga linje som upprätthölls av tvillingbröderna Jaroslaw och Lech Kaczynski. Sedan Lech Kaczynski omkom i en flygolycka i Smolensk år 2010 har Polens nationalkonservativa Lag- och Rättviseparti kämpat för att återvinna Kaczynski-traditionen, enligt danska Nationen.

- Men med största sannolikhet blir nuvarande regering återvald. Det är framförallt en politisk stabilitet som har varit nyckeln till landets framgångar och som befolkningen inte vill äventyra, tror den politisk- ekonomiska analytikern Pawel Zerka vid forskningsinstitutet DemosEuropa i Warszawa.


Närmare Berlin

- Polackerna tycker att den nya regeringen är på rätt kurs. Medan det postkommunistiska Polen, under Kaczynski-bröderna, försökte närma sig London och Washington, försöker Tusk i högre grad goda relationer med Berlin, säger Pawel Zerka.

I maj öppnade Tyskland sina gränser för arbetssökande polacker. Trots tidigare protester från tyska fackföreningar bedömer Angela Merkel utvecklingen som positiv och förväntar sig en ”explosion” av handelsutbyte.

Polen och Tyskland har också kommit överens om att bygga ut polsk-tysk infrastruktur och att koordinera ländernas ambulanstjänst. Enligt Information är ett flertal andra projekt i startfas.


Realist utan illusioner

Med hänvisning till den fransk-tyska oenigheten om EU:s framtid Är Kai- Olaf Langs bedömning att Tysklands relation till Polen är betydligt mer harmonisk.

- Premiärminister Donald Tusk har inga illusioner om Tyskland men är övertygad om att bland de betydande EU-nationerna är det Tyskland som har mest gemensamt med Polen beträffande EU:s östpolitik. Ytterligare en faktor som förenar Tyskland och Polen är att ländernas gemensamma syn på finanskultur – med fokus på stabilitet, hävdar Kai-Olaf Lang.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: